Verhalen uit de gemeente

We riepen u op bijzondere verhalen te delen met ons. We ontvingen veel mooie verhalen uit de gemeente. Verhalen over mensen die iets bijzonders voor een ander doen. De afgelopen maanden gingen de collegeleden bij een aantal mensen langs om naar deze verhalen te luisteren. Dit is alweer het laatste verhaal in deze reeks. Wethouder Ali Dekker dronk in Bunnik een kopje koffie met Dick Groothuis.

“Ik kan iets voor een ander betekenen en dat vind ik genoeg.”

Dick is een van de chauffeurs bij ANWB Automaatje. Dit is een chauffeursdienst waarbij vrijwillige chauffeurs mensen uit de kern Bunnik die minder mobiel zijn, vervoeren. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto.
“Mensen kunnen van deze dienst gebruik maken wanneer zij bijvoorbeeld een afspraak hebben in het ziekenhuis, bij de dokter of fysiotherapeut. Maar ook voor leuke uitjes, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de kapper, een verjaardag of een bezoek aan vrienden of familie, kan men gebruik maken van deze dienst,” vertelt Dick.

Er is ook een tevreden gebruiker van Automaatje op de koffie. Deze meneer van 84 en al 50 jaar woonachtig in Bunnik, is niet meer zo mobiel. Zijn vrouw heeft geen rijbewijs en hij heeft iedere week bezoeken aan de fysio en andere zorginstellingen. “Ik ben ontzettend blij dat ik gebruik kan maken van Automaatje en ik zou niet zonder kunnen,” geeft hij aan.“ Zonder hen zou ik afhankelijk zijn van de regiotaxi en daar moet je nog maar afwachten of die op tijd is. Die rijdt meerdere mensen. En de chauffeurs van Automaatje rijden 1 persoon en zijn stipt op tijd.”  

Waarom doet u dit?

Dick: “Waarom niet? Ik heb de tijd ervoor en de beloning voor mijn chauffeursdiensten is dat ik iets voor een ander kan betekenen. Dat vind ik genoeg. Als iemand in moeilijkheden zit, dan help je toch gewoon? Ik hoop dat iedereen dat zou doen, iemand helpen die in nood is. Mijn beloning is het verhaal van wat iemand heeft gedaan en als ze dan plezier hebben gehad, is dat een bonus.”

Goed georganiseerd

“Het is goed georganiseerd. En dat is prettig,” vervolgt Dick. “Als er een rit is, word ik gebeld door de coördinator en kan ik aangeven of ik op die dag en dat tijdstip kan of niet. Als ik aangeef dat ik beschikbaar ben, krijg ik kort daarna een mailtje met alle gegevens.”

Aanmelden als gebruiker?

Aanmelden voor AutoMaatje Bunnik is gratis en kan via info@automaatjebunnik.nl. of telefonisch via 06 123 347 21. Nadat u zich heeft aangemeld, kunt u gebruik maken van Automaatje Bunnik.

Voor het aanvragen van een rit belt u minimaal 2 dagen van te voren het telefoonnummer 06 829 940 52 of u stuurt een e-mail naar info@automaatjebunnik.nl

Per rit betaalt u een onkostenvergoeding van € 0,30 per kilometer en eventueel de parkeerkosten. U betaalt rechtstreeks (contant of via een tikkie) aan de chauffeur.

Archief

Lees hieronder de eerder gedeelde verhalen uit de samenleving. Klik een item open om het artikel te lezen.

Gerrie van der Poel vindt het heel vanzelfsprekend dat ze voor haar buurvrouw Thea van Doorn klaarstaat. “Dit doe ik met alle plezier. Het is toch belangrijk dat je een beetje omkijkt naar elkaar? Ik zou dat zelf ook willen. Dat als ik een keer wat meer hulp nodig heb, ik weet dat er iemand in de buurt is die voor mij klaarstaat.”

En Gerrie helpt niet alleen Thea met van alles; zij doet ook regelmatig boodschappen voor Mevrouw Reuss uit Werkhoven, die slecht ter been is. Bovendien heeft Gerrie 18 jaar als vrijwilliger dagelijks gewandeld met mensen met een beperking en cliënten van Philadelphia.

Zelfstandig

Thea, 87 jaar en naar eigen zeggen ‘de oudste en meest verstandige van de straat’, is heel blij met de hulp van haar buurvrouw Gerrie (74). Daarom wilde ze haar graag in het zonnetje zetten. De dames kennen elkaar 45 jaar. Nu wonen ze in Klein Sonsbeek. “Ik woon hier heerlijk,” geeft Thea aan. “En omdat ik zoveel hulp van Gerrie krijg, kan ik hier langer zelfstandig blijven wonen.”

Druk programma

Gerrie en haar man helpen Thea met van alles en komen regelmatig langs voor een gezellig praatje.
Op maandag drinkt Thea koffie bij Gerrie en soms nemen ze samen een rosétje. Maar ook voor tandarts- of doktersbezoeken, kan Thea op Gerrie rekenen. “En soms komt Gerrie gewoon even aanlopen om te kijken hoe het met mij gaat.” Thea heeft een drukke week. “Op andere dagen van de week kaart ik bij Aurora, klaverjas ik in de soos of ben ik te vinden in Bunninchem. Daar kijken we film, of we kaarten, sjoelen, breien voor een goed doel. En ik eet er ook warm. Want koken doe ik niet meer. Op donderdag komt mijn dochter om samen boodschappen te doen,” zegt Thea.

Het weekend is lastig voor Thea. “Dan is het erg stil omdat iedereen het druk heeft met andere dingen. Soms ga ik dan met de regiotaxi eropuit, maar meestal zie ik niet zoveel mensen. Dat vind ik wel jammer.”

Weinig vrijwilligers

Vroeger zaten ze samen in de carnavalsvereniging. Daar hebben ze dan ook veel vrijwilligerswerk voor gedaan. Dan komt meteen een probleem ter sprake waar veel verenigingen in Werkhoven mee kampen. “Het valt op dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden voor de organisatie van het carnaval. Mensen zeggen dat ze geen tijd hebben voor vrijwilligerswerk. Ik hoop dat dat nog beter wordt en dat mensen zich meer gaan inzetten voor het verenigingsleven,” sluit Gerrie af.

Anja van Schaik-Kools: “Toen ik de oproep in het Bunniks Nieuws las, dacht ik meteen aan Conny. Zij is exact de persoon die ik met deze rubriek in het zonnetje wil zetten. Conny en ik kennen elkaar sinds 1985, toen we samen op de avond MEAO Engels volgden. Sindsdien staan wij altijd voor elkaar klaar.” Lees het hele verhaal hier.

Marijke de Brouwer en Joke Tuijl voelen zich ondertussen net zussen van elkaar. Zo omschrijven zij hun vriendschap. “Marijke staat altijd voor mij klaar en helpt mij met grote en kleine dingen.” Toen Joke haar man verloor, maar ook daarvoor, kon zij altijd rekenen op hulp van Marijke. Een bijzonder voorbeeld van iemand die klaarstaat voor de ander. Lees het hele verhaal hier.

Dit zijn Serena, 26 jaar, en Marjolijn, 31 jaar. In oktober 2020 hebben zij een kapsalon overgenomen in Bunnik. Masterpiece Hair Salon is een droom die uitkomt, maar dan moet op 15 december ineens alles dicht. "Wij zijn vanaf het begin van de sluiting zo positief mogelijk gebleven! Leuke ideeën opdoen voor nu maar ook zeker voor de toekomst." Lees hier het hele verhaal.

Dit is Bernadet Visser, zij werkt voor QuaRijn als casemanager dementie en doet dit in Bunnik en Wijk bij Duurstede. Door Corona kan Bernadet niet zomaar op huisbezoek, maar toch houdt ze op andere manieren contact met haar cliënten. "Contact met en steun van anderen zijn zeker, ook voor mensen met dementie en hun naasten, belangrijk." Lees verder

Shirley Versteeg, 24 jaar, is actief bij de scouting Katimavic als leiding en is daarnaast Theatertechnicus. Door de continu veranderende maatregelen is het lastig om activiteiten te plannen. Toch weet ook Shirley verrassende elementen te bedenken naast de online bijeenkomsten. "Zo weet ik dat ik wat er ook gebeurt iets creatiefs en leerzaams kan bedenken, ondanks de situatie waar we in zitten. Hoe ze dit doet? Lees het hier.

Coby van Wijngaarden, 64 jaar, werkt als casemanager dementie voor Vitras voor de gemeenten Bunnik en Wijk bij Duurstede. Ook Coby merkt dat aanpassingen nodig zijn om het werk goed te kunnen doen. "Gesprekken tijdens een wandeling zijn meestal openhartiger." Ze vertelt in haar ervaringsverhaal onder andere over haar ervaring met een schrijnende situatie, maar ze geeft ook een voorbeeld van een grappig moment. Lees het hele verhaal.