Bernadet Visser casemanager dementie QuaRijn

Bernadet Visser casemanager dementie Quarijn

“Ik ben Bernadet Visser. Sinds ruim 4 jaar werk ik voor QuaRijn als casemanager dementie in Bunnik en Wijk bij Duurstede. Ik bezoek mensen met geheugenproblemen of dementie en hun naasten thuis.

Sinds Corona is dat huisbezoek niet meer zo ‘gewoon’. Ik maak daarin met cliënt en naasten een afweging. Ik zoek naar andere mogelijkheden om in contact te blijven.

Dat doe ik bijvoorbeeld via beeldbellen of via een gewoon telefoongesprek. Maar een wandeling kan soms ook prima; twee vliegen in één klap! En als het gewenst of nodig is, ga ik zo verantwoord mogelijk wel op huisbezoek.

In deze tijd zie ik meer eenzaamheid, verdriet en angst. Kinderen, familie, vrienden en buren die niet meer op bezoek durven te komen. Contact met en steun van anderen zijn zeker, ook voor mensen met dementie en hun naasten, belangrijk. Een compliment voor iedereen die persoonlijk of vanuit professioneel oogpunt naar een ander omkijkt of voor een ander zorgt.

In het bijzonder wil ik de ontmoetingscentra van bijvoorbeeld Bunninchem en DUO noemen. Ze zijn onmisbaar. Op een creatieve manier en met veel inzet gaan zij door met hun werk, ook nu. Dat helpt in deze verwarrende tijd hun bezoekers en de naasten.

Tijdens de eerste lockdown kreeg ik een telefoontje van een alleenstaande cliënt. Er ging ergens een piep in zijn huis en dat gaf onrust. Zijn goede buren op leeftijd durfden niet te komen. Dat geluid vond hij één ding, maar dat er niemand kon komen helpen gaf hem een naar gevoel. Bij hem aangekomen bleek de rookmelder een signaal te geven, de batterij was bijna leeg.
Met keukentrapje en een paar nieuwe batterijen was het gepiep verholpen en na een kopje koffie in de tuin keerde de rust weer terug. Het raakt mij dat iemand zich alleen en afhankelijk voelt. Ik denk dat (bijna) iedereen in zijn naaste omgeving wel iemand heeft die een praatje of handje hulp kan gebruiken, al valt het niet altijd niet gelijk op!”
 

Meer verhalen lezen