Verduurzamen van de woning

Wilt u uw huis verduurzamen? Gemeente Bunnik helpt u graag op weg. Op de website van Jouw Huis Slimmer krijgt u direct advies op maat. Met praktische informatie, handige tips en initiatieven die georganiseerd worden bij u in de buurt.

Ga naar het energieloket

Heeft u behoefte aan (nog) meer informatie? Dan kunt u terecht op Verbeterjehuis.nl. Dit is een website van de Rijksoverheid met tips over verduurzamen.

Natuurvriendelijk verduurzamen

Wist u dat er in bijna iedere woning één of meerdere beschermde diersoorten, zoals de huismus, gierzwaluw en de dwergvleermuis, leven? Bij verduurzaming of verbouwing van uw woning krijgt u te maken met de Wet natuurbescherming (Wnb). Deze wet geeft – kortgezegd - aan dat diersoorten niet opzettelijk mogen worden verstoord of gedood. Ook vaste rust- en verblijfplaatsen mogen niet worden vernield. Meer informatie vindt u op de pagina 'natuurvriendelijk verduurzamen'.

Verduurzamen particuliere verhuurders

Bent u particuliere verhuurder? Als particuliere verhuurder heeft u de kans om uw huurwoningen te verduurzamen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Ontdek nu de beschikbare subsidie- en financieringsmogelijkheden om uw verduurzamingsprojecten te ondersteunen. U kunt terecht bij het nieuwe Steunpunt Verduurzaming voor Particuliere Verhuurders voor meer informatie en vragen die voor uw specifieke situatie gelden.

Lokale initiatieven

Uw woning verduurzamen, minder aardgas verbruiken en de energierekening verlagen. Er zijn verschillende vakspecialisten die u hierbij kunnen helpen. Weet u waar te beginnen? Deze partijen kunnen u helpen bij de zoektocht:

  • ECB kan voor u een warmtescan van uw woning uitvoeren. Met de warmtecamera maken ze beelden waarop de warmtelekken vanuit woning in beeld komen. Na het bezoek ontvangt u een verslag met foto’s en advies. Een warmtescan kan alleen uitgevoerd worden met een buitentemperatuur van 5 graden.
  • ECB biedt advies aan huis door een ervaren vrijwilliger. Tijdens een bezoek aan de woning bekijken ze welke maatregelen het meest geschikt zijn, zowel voor de korte termijn als voor de lange termijn.
  • In 2023 kunt u met de ambassadeurs van de Energiecoöperatie Bunnik een adviesgesprek van een half uur hebben in de bibliotheek. Dit gesprek is voor iedereen gratis en alleen op zaterdagochtend (10.00-12.00) in bibliotheek Bunnik

Op de website van ECB is meer informatie te vinden over de diverse mogelijkheden. 

Van Grijs naar Groen heeft een showroom met isolatie en installaties. Inwoners van de gemeente Bunnik zijn welkom zonder afspraak voor gratis advies.

- deze showroom van Grijs naar Groen is tijdelijk gesloten. Begin 2024 gaan ze open op een nieuwe locatie. Houd deze pagina in de gaten voor updates - 

In Werkhoven, Odijk en Bunnik zijn verschillende actieve wijkverenigingen of buurtbewoners die samenwerken. Bijvoorbeeld de Wijkvereniging Kromme Rijn die al vele jaren advies geeft aan hun leden over onderhoud van woningen, CV-installaties en isolatiemaatregelen. Ook organiseren ze collectieve inkoopacties.

Subsidies

Voor bepaalde maatregelen kunt u subsidie(s) aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan isolatiemaatregelen. Op Jouw Huis Slimmer staan alle subsidies of leningen die u kunt aanvragen op een rij. 

Verduurzamen rondom de woning

Niet alleen uw huis, maar ook het balkon, de tuin of het dak kunt u verduurzamen. Op deze pagina geven wij een aantal praktische tips om hier zelf mee aan de slag te gaan. Denk aan het aanleggen van een groen dak of vergroening van de tuin.