Klimaatadaptatie
We merken steeds meer dat het klimaat verandert, ook in gemeente Bunnik. Winters zijn zachter en natter, en de zomers heter en droger. Daarnaast hebben we ook meer last van stormen en heftige regenbuien. Deze grote verschillen in extreme weersomstandigheden zorgen ervoor dat we meer last krijgen van droogte, hitte en wateroverlast. Door de ruimte flexibel in te zetten, kunnen we beter stand houden hiertegen.
Wij hebben uw hulp nodig om de gemeente Bunnik klimaatklaar te maken. Wij moeten de ruimte om ons heen slim gebruiken; dit noemen we klimaatadaptatie. Denk bijvoorbeeld aan meer bomen en groen inzetten om de hitte tegen te gaan en water vast te houden. Of ervoor zorgen dat het water kan weglopen in de grond, waardoor er minder wateroverlast is en we droogte voorkomen.
Maatregelen die u zelf kunt nemen
Door klimaatadaptief te werk te gaan met kleine aanpassingen, kunnen we samen een groot verschil maken. Hieronder worden een paar maatregelen genoemd die u zelf kunt nemen. Onder elk kopje vindt u meer informatie en praktische tips.
Een maatregel die u zelf kunt nemen is een groen dak aanleggen. Dit heeft namelijk veel voordelen, omdat ze bestaan uit kleine sedumplantjes. Deze plantjes nemen regenwater op en zorgen ervoor dat er minder water in het riool terechtkomt na een hevige regenbui. Daarnaast zorgt een groene dak voor een verlaging in de temperatuur in de omgeving, verlenging van de levensduur van uw dak, een schonere lucht én isolatie van uw woning. Het heeft bovendien nauwelijks tot geen onderhoud nodig, en de aanleg is vaak in een dag al gedaan!
Het NMU heeft een servicepunt duurzame daken geopend dat bewoners en bedrijven hulp biedt bij het verduurzamen van hun daken, door te informeren en te begeleiden van idee tot aanleg.
Heeft u veel tegels in uw tuin? Vervang dan uw tegels door groen! Een groene tuin zorgt voor verkoeling in de zomer. Ook is het riool minder belast tijdens periodes met veel regen, omdat groen regenwater opneemt. Ga naar Klimaatklaar om allerlei tips en inspiratie te krijgen. Hier kunt u bijvoorbeeld onderhoudsarme tips vinden, zoals het aanleggen van een bloemrijk grasveld. Zo hoeft een groene tuin niet veel werk te zijn.
Naast een tuin met groen, kan een balkon met groen ook veel wonderen doen! U kunt uw balkon met planten verrijken, zodat het riool minder belast wordt tijdens periodes met veel regen. Een groen balkon neemt namelijk regenwater op en zorgt voor verkoeling in de zomer. Ga naar Klimaatklaar voor meer tips en inspiratie. Lees bijvoorbeeld de handleiding voor een groen balkon, een groen balkon hoeft namelijk niet veel werk te zijn.
Loopt bij u de regen nog via de regenpijp het gemengde riool in? Dat is eigenlijk jammer. Om dit te verhelpen kunt u de regenpijp afkoppelen (doorzagen), waardoor het regenwater weg kan zakken naar de grond. Op deze manier wordt het riool minder belast en gaan we verdroging van de bodem tegen. Een andere oplossing is een regenton aanschaffen die het regenwater kan opvangen, en die u bijvoorbeeld kan gebruiken om uw binnen- en buitenplanten water te geven.
- Lees meer over het afkoppelen van de regenpijp.
- Lees meer over een eventuele subsidieregeling blauwe bewonersinitiatieven.
Let op: in sommige delen van de gemeente Bunnik is een gescheiden riool aangelegd. Dit betekent dat er een apart stelsel is voor hemelwater, waardoor hemelwater afstroomt naar oppervlaktewater of infiltreert in de bodem. Het heeft dan nog steeds zin om af te koppelen, vooral wanneer er tijdelijk berging is gerealiseerd en het hemelwater wordt gebruikt.