Achternaam kind kiezen
Bij uw eerste kind (met de Nederlandse nationaliteit) kunt u kiezen of het de achternaam van de (duo)moeder of die van de vader krijgt. Vanaf 2024 kunt u ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van de ouders: een dubbele achternaam. U moet uw keuze samen bij de gemeente in een akte vastleggen.
- Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap?
Dan maakt de gemeente een akte van naamskeuze op. - Bent u niet getrouwd of u heeft geen geregistreerd partnerschap?
Dan moet u eerst het kind erkennen. U maakt een afspraak via de pagina erkenning. De naamskeuze van uw eerste kind gebeurt dan samen met de erkenning.
U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.
Afspraak
Maak een afspraak om de naam van uw kind(eren) vast te leggen. Als u bij de geboorteaangifte de naamskeuze doet, moeten beide ouders aanwezig zijn.
Tijdelijke regeling voor al geboren kinderen
Is uw oudste kind geboren tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024? Of heeft u nog andere kinderen die geboren zijn in die periode? Wilt u dat deze kinderen een combinatie van de achternamen van beide ouders als achternaam krijgen? Dat kan. Van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 geldt hiervoor een tijdelijke regeling. Belangrijk is dat u deze keuze in 2024 vastlegt. Daarna kan het niet meer. Als u de achternaam wijzigt, moet er een nieuw reisdocument aangevraagd worden.
Is uw eerste kind geboren vóór 1 januari 2016? Dan kunt u geen dubbele achternaam kiezen voor uw kinderen.
Naamkeuze is gratis als:
- kinderen geboren zijn in 2024 (of later)
- een kind erkend wordt
Maakt u gebruik van de tijdelijke regeling voor kinderen die geboren zijn na 1 januari 2016 en vóór 1 januari 2024? Dan betaalt u legeskosten:
- Eerste kind € 75,00
- Elk volgend kind € 50,00
Hulp nodig?
Heeft u vragen over de naamskeuze of komt u ergens niet uit? Neem dan contact op met de gemeente. Wij helpen u graag!