Jouw bijdrage telt! - Sonja

Begin dit jaar brak er oorlog uit in Oekraïne. Veel Oekraïners vluchtten het land uit, op zoek naar een veilige plek. Ook de Gemeente Bunnik zorgde voor opvang van verschillende vluchtelingen. De opvang was nooit gelukt zonder de inzet van onze inwoners. De komende weken zetten wij verschillende vrijwilligers in het zonnetje die veel voor de Oekraïners hebben gedaan.

Een tijd geleden stond er een oproep van sociaal makelaar Lia in ’t Groentje. In deze oproep werd gezocht naar buddy’s die de Oekraïense vluchtelingen in Bunnik wegwijs wilden maken. Sonja heeft toen even getwijfeld: ‘je bent dan namelijk wel heel persoonlijk betrokken’. Toch heeft ze zich opgegeven. Al snel daarna volgde een telefoontje van Lia. In dit gesprek kwam naar voren dat er behoefte was aan een kledinguitgiftepunt voor Oekraïners. Echt een vrijwilligersbaan voor Sonja! Ze heeft namelijk al meerdere jaren geholpen bij de kledingbeurs in Odijk.

Een volle hal

Sonja is gelijk haar netwerk gaan raadplegen voor vrijwilligers, kledingrekken, een locatie en natuurlijk: kleding. Enorm veel mensen hebben haar hierbij geholpen. Verschillende kledingbeurzen boden aan kleding voor haar in te zamelen. Hier maakte Sonja graag gebruik van. Ook veel particulieren doneerden speelgoed en kleding.  ‘Enorm fijn! Mijn hele hal stond er vol mee. Alleen ik had toen nog helemaal geen locatie...’ geeft Sonja aan.

Het opzetten van locaties

Een meneer op de Rijnsweg bood uiteindelijk zijn schuur aan als kledinguitgiftepunt. Maar het opknappen van de schuur en het verhuizen van de kleding kon Sonja niet alleen. Na een oproepje op Facebook boden verschillende vrijwilligers zich aan om te helpen. Sonja zorgde voor koffie en wat lekkers en zo ontstonden er bijzondere ontmoetingen. ‘Dit laat ook wel zien, dat als er zoiets gebeurt er bij veel mensen een deurtje opengaat en er heel wat moois uitkomt’, aldus wethouder Hilde de Groot.

Inmiddels is het kledinguitgiftepunt verhuisd naar de oude Rabobank. Veel Oekraïners hebben geholpen met het opzetten van deze locatie. Het uitgiftepunt wordt nu geregeld door twee Oekraïense dames. Sonja heeft af en toe contact met ze om te kijken wat er nodig is. Verder regelen de dames alles zelf.

Wil je ook aan de slag als vrijwilliger voor Oekraïne, maar weet je niet wat je kan doen in de gemeente Bunnik? Neem dan contact op met sociaal makelaar Lia van den Heuvel via l.vandenheuvel@bunnik.nl