Jouw bijdrage telt! - Lia

Begin dit jaar brak er oorlog uit in Oekraïne. Veel Oekraïners vluchtten het land uit, op zoek naar een veilige plek. Ook de Gemeente Bunnik zorgde voor opvang van verschillende vluchtelingen. De opvang was nooit gelukt zonder de inzet van onze inwoners. De afgelopen weken zijn verschillende vrijwilligers in het zonnetje gezet die veel voor de Oekraïners hebben gedaan.

Deze week werd makelaar sociaal domein Lia van den Heuvel in het zonnetje gezet. Lia is hét aanspreekpunt voor alle vrijwilligers die zich inzetten voor Oekraïne. Veel vrijwilligers hebben aangegeven dag en nacht bij haar terecht te kunnen voor vragen. Reden genoeg om haar in het zonnetje te zetten, vindt wethouder Julie d’Hondt. Zo zegt wethouder d’Hondt: “Dankzij Lia kunnen de vrijwilligers het vrijwilligerswerk zo goed uitvoeren”.

Lia weet nog goed hoe ze betrokken raakte bij de opvang van Oekraïners. “Ik was op een vrijdag aan het werk en werd de kamer van de burgemeester binnen geroepen. De burgemeester vertelde dat er Oekraïners naar de gemeente Bunnik kwamen en vroeg zich af of ik wat kon betekenen. Nou, dat kon ik wel!”.

Het eerste wat Lia heeft gedaan voor de Oekraïners is het inrichten van de Stay Okay samen met andere collega’s en vrijwilligers. “Dat is echt top”, vertelt Lia. “Dan bel je een paar inwoners en die staan er dan gewoon”.

Als er in het weekend wat aan de hand was, was Lia gewoon bereikbaar. Ze vertelt: “Ik weet nog heel goed dat ik een verjaardag van mijn schoonfamilie had en gebeld werd door Femke Rieswijk, coördinator opvang Oekraïne. Ze vertelde dat er twee jongens waren die snel opvang nodig hadden en dit moest geregeld worden”. Lia belde snel een echtpaar dat zich op had gegeven om Oekraïners op te vangen. De volgende dag stonden de jongens al op de stoep. “Heel bijzonder hoe dit echtpaar dit deed”, zegt Lia.

Femke geeft aan dat echt te zien is hoe groot Lia haar netwerk is. “Je merkt dat inwoners gelijk klaar staan. Zonder de inwoners hadden we dit nooit gekund”.  Lia vult aan: “Dat vind ik ook het leuke aan Bunnik. Het is een kleine gemeente en dit regelen we maar mooi met elkaar! Dan wil je je er ook echt voor inzetten en dan is het helemaal niet erg als je in het weekend nog aan het werk bent”.