Jouw bijdrage telt! - Jos & Greetje

Begin dit jaar brak er oorlog uit in Oekraïne. Veel Oekraïners vluchtten het land uit, op zoek naar een veilige plek. Ook de Gemeente Bunnik zorgde voor opvang van verschillende vluchtelingen. De opvang was nooit gelukt zonder de inzet van onze inwoners. De komende weken zetten wij verschillende vrijwilligers in het zonnetje die veel voor de Oekraïners hebben gedaan.

Een tijd geleden stond er een oproep van sociaal makelaar Lia in ’t Groentje. In deze oproep werd gezocht naar buddy’s die de Oekraïense vluchtelingen in Bunnik wegwijs wilden maken. Jos en Greetje meldden zich hiervoor aan. In het gesprek met sociaal makelaar Lia kwam naar voren dat er een pand ingericht moest worden waar de vluchtelingen werden opgevangen. Iets wat Jos en Greetje wel konden oppakken!

De gezinnen die in het pand zouden verblijven, druppelden één voor één binnen. Bij elke verdieping, in elke ruimte, keken Jos en Greetje wat ze ervan konden maken. Op basis van de leeftijden en de samenstelling van het gezin gingen Jos en Greetje aan de slag. Door middel van buurtapps en in samenwerking met Kringloop Zeist verzamelden ze spullen waarmee ze de ruimtes konden inrichten. ‘Mensen vonden het leuk om te zien dat hun spullen goed terecht kwamen’ geeft Greetje aan.

‘Er liggen veel zweetdruppels op de trap’

Inmiddels hebben ze, samen met andere vrijwilligers, ook de tweede verdieping van het pand ingericht. ‘Dit was wel even zwaar, want de lift in het pand is kapot en alle meubels moesten naar boven getild worden’ vertelt Jos. Ze merken dat de Oekraïners erg dankbaar zijn voor alle inzet en daar zijn ze blij mee. ‘Het zijn de kleine dingen die we doen, die het verschil maken’ beaamt ook wethouder Julie d’Hondt als ze praat met het koppel. Jos en Greetje hopen dat de liefdadigheid voor de Oekraïners ook iets in gang zet voor de andere vluchtelingen.

Buddy worden

Wil jij ook iets doen voor een Oekraïense vluchteling? Kun jij bijvoorbeeld een luisterend oor bieden? Wil je een vluchteling wegwijs maken binnen onze gemeente? Of vind je het leuk om te helpen bij praktische zaken, zoals bijvoorbeeld boodschappen doen of koken?

Herken jij jezelf in deze vragen en ben jij:

  • Betrokken
  • Goed in het leggen van contacten

Meld je dan aan als vrijwilliger voor Oekraïne! Neem contact op met sociaal makelaar Lia van den Heuvel via l.vandenheuvel@bunnik.nl voor meer informatie.