Een bedankje aan alle mantelzorgers

Vrijdag 10 november was het de Dag van de Mantelzorg. Ieder jaar is dat het moment om de vijf miljoen mantelzorgers in Nederland (extra) in het zonnetje te zetten. De zorg die zij voor een naaste dragen is erg mooi en verdient waardering. Daarom ontvingen alle aangemelde mantelzorgers uit de gemeente Bunnik een bedankje in de brievenbus.

Wat houdt mantelzorger zijn in?

Als iemand zorgt voor een ander in zijn/haar omgeving die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is, dan is diegene een mantelzorger. Ook als het voor die persoon vanzelfsprekend voelt om voor die persoon te zorgen, bijvoorbeeld omdat het om een kind of een ouder gaat.

Mantelzorg wordt soms vergeleken met vrijwilligerszorg, maar dat is echt iets anders. Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen. Bij mantelzorgers komt de zorg op hun pad. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg. U dus ook. Dat kan doordat iemand uit uw directe omgeving zorg nodig heeft, of misschien dat u zelf hulpbehoevend wordt.

Vraag maar eens rond: er zijn veel meer mantelzorgers dan u misschien denkt. Eén op de vier mantelzorgers heeft naast al die zorgtaken ook nog een betaalde baan. Daarom is het fijn dat zij de waardering krijgen die ze verdienen, maar waar mogelijk ook ondersteuning en verlichting.

Hoe worden mantelzorgers ondersteund door de gemeente?

Bij gemeente Bunnik is een mantelzorgondersteuner werkzaam: Manja Bakker. Zij is sinds oktober 2023 werkzaam bij onze gemeente en is zelf ook mantelzorger geweest.

Manja: "Zorgen voor een ander is allesbehalve vanzelfsprekend. Het overkomt je! Ruim tien jaar geleden zorgde ik voor mijn ouders, die ook in Bunnik woonden. Ik deed dit uit liefde. In het begin leek het normaal om de zorgtaken er even bij te doen. Het bleek naast mijn werk, sport, gezin en sociaal leven, toch een grote uitdaging te zijn." Misschien loopt u daar als mantelzorger ook wel tegenaan? Of wellicht kent u iemand die daarmee worstelt.

Op de pagina 'Mantelzorg' leest u hoe u contact met Manja kunt opnemen. Manja is er voor alle mantelzorgers die zorgen voor iemand uit onze gemeente en ze:

  • biedt een luisterend oor;
  • denkt mee hoe u tijdelijk de zorg aan iemand anders kunt overdragen (vervangende mantelzorg of respijtzorg);
  • helpt om de juiste hulp te vinden;
  • denkt mee hoe u de juiste zorg kunt regelen voor uw naaste(n).