Mantelzorg

Mantelzorgers helpen langdurig en onbetaald een ander die hulp nodig heeft. Meestal gaat het om zorg of ondersteuning voor personen met:

  • een langdurige ziekte
  • een beperking
  • een hoge leeftijd

Als u mantelzorger bent, dan weet u hoeveel energie dit soms kost. Een goede balans vinden tussen de zorg voor de ander en zorg voor uzelf is niet makkelijk. Wij willen u als mantelzorger graag ondersteunen. Bij het Centrum voor Elkaar kunt u terecht voor informatie, advies en voor praktische hulp.

Bent u mantelzorger?

Meld u dan aan via onderstaande knop. Als u zich inschrijft als mantelzorger, dan kunt u bij de mantelzorgondersteuner terecht voor individuele gesprekken en voorlichting. 

Inschrijven als mantelzorger
Twee kinderen die een tijdschrift lezen en lachen

Jonge mantelzorger

Je bent jonge mantelzorger als je opgroeit in een gezin waar iemand extra zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld door een ziekte, beperking, psychische problemen of een verslaving. Als jonge mantelzorger heb je vaak extra taken in het gezin, is jouw hulp thuis nodig of maak je je zorgen om je familie. Wat jij doet is belangrijk en verdient waardering!

Je staat er niet alleen voor!

Wanneer u langdurig, intensief en onbetaald zorgt voor een naaste met een ziekte of een beperking bent u een mantelzorger. De inzet en zorg voor uw dierbaren zijn niet vanzelfsprekend, ook al voelt dat misschien wel zo. Daarom wil de gemeente Bunnik haar waardering voor mantelzorgers tonen via de jaarlijkse mantelzorgwaardering. 

Wat is de mantelzorgwaardering?

De mantelzorgwaardering is een geldbedrag van €180,- dat de gemeente Bunnik aan mantelzorgers geeft. Mantelzorgers kunnen dit geld besteden zoals zij dat willen. De waardering wordt jaarlijks rond de Dag van de Mantelzorg in november aan de mantelzorgers uitgekeerd.

Voorwaarden mantelzorgwaardering

Voor het ontvangen van de mantelzorgwaardering gelden wel een aantal voorwaarden:

  • Leeftijd: u bent 18 jaar of ouder. Voor jonge mantelzorgers (6 tot en met 17 jaar) is er een mantelzorgwaardering voor jonge mantelzorgers.
  • Woonplaats van de zorgontvanger: u verleent zorg of hulp aan een naaste die woont en staat ingeschreven in de gemeente Bunnik.
  • Aard van de zorg: de zorg of hulp die u verleent, gaat verder dan de gebruikelijke zorg voor een naaste. Ook is het geen onderdeel van vrijwilligerswerk of een hulpverlenend beroep.
  • Duur van de zorg: u heeft het afgelopen jaar gemiddeld minimaal acht uur per week zorg of hulp verleend voor een periode van ten minste drie maanden achter elkaar.
  • Per mantelzorger één waardering: u kunt maximaal één keer per jaar de mantelzorgwaardering ontvangen. Het maakt niet uit voor hoeveel mensen u zorgt. 
  • Per zorgontvanger één waardering: zorgt u met meerdere mensen voor één naaste? En voldoen de anderen ook aan de voorwaarden? Dan kunt u maximaal één waardering ontvangen. U kunt het geld dan onderling verdelen.  

Mantelzorgwaardering aanvragen

Voldoet u aan de voorwaarden en wilt u de mantelzorgwaardering graag ontvangen? Dan kunt u uzelf bij de gemeente inschrijven als mantelzorger. Wij nemen vervolgens contact met u op.

Let op: inschrijvingen die na 30 september bij de gemeente binnenkomen, worden niet meer in behandeling genomen voor het lopende jaar. De aanvragen worden dan automatisch meegenomen voor het volgende jaar.
 

Als uw partner of familielid dementie heeft, verandert uw relatie. U verliest uw vertrouwde aanspreekpunt, uw steun, uw maatje of ouder. De wederkerigheid verdwijnt en de zorg voor de ander wordt vaak intensiever.

Gedurende dit proces wordt u als mantelzorger geconfronteerd met de gevolgen die dit heeft voor uw leven en uw omgeving.

Heeft u vragen over uw situatie of heeft u hulp nodig? Mail dan naar onze mantelzorgondersteuner.

  • Benieuwd wat u zelf kan regelen? Neem een kijkje op alleszelf.nl, een platform met diensten en oplossingen zodat u langer zelfstandig thuis kan wonen.
  • Heeft een dierbare van u dementie? Neem dan een kijkje op Alzheimer Nederland voor meer informatie. 
  • Ouderen hun leven zo zelfstandig en waardevol mogelijk laten leiden, ook als zij afhankelijk worden van zorg of ondersteuning. Beter oud geeft tips en ideeën om dit te realiseren. 
  • Mantelzorgelijk is een lotgenoten- en expertiseplatform door en voor mantelzorgers: www.mantelzorgelijk.nl.