Berenklauw

De reuzenberenklauw is een grote plant met witte bloemschermen. De plant staat vaak in grote hoeveelheden langs de snelweg en spoorlijnen, in tuinen en in bossen. Wij verwijderen de berenklauw zoveel mogelijk voordat deze gaat bloeien. Heeft u toch een berenklauw in bloei gezien? Meld het hier.   

Berenklauw melden

Wilt u de berenklauw uit uw eigen tuin verwijderen? Kap de plant bij de grond af of steek hem af onder de grond. Trek bij het verwijderen van de berenklauw altijd beschermende kleding aan.

Het voorkomen van de reuzenberenklauw is lastig. Wij verwijderen de berenklauw zoveel mogelijk voordat deze gaat bloeien. We maaien 3 รก 4 keer per jaar de berenklauw om te voorkomen dat de plant gaat bloeien.

Het sap van de reuzenberenklauw kan in combinatie met zonlicht leiden tot schade aan de huid. Als eerste ontstaan jeukende, rode vlekken of blaasjes. Na een paar uur worden deze blaasjes grote blaren. Deze blaren zien eruit als ernstige brandwonden en genezen pas na 1 tot 2 weken.

Wat moet u doen na contact met een reuzenberenklauw?

Is uw huid in contact geweest met de reuzenberenklauw? Was uw huid direct af met water en zeep. Na het wassen moet u de huid bedekken zodat er geen zonlicht op kan komen. Na contact met de reuzenberenklauw is het verstandig om een week uit de zon te blijven.

Krijgt u toch rode uitslag? Neem contact op met uw huisarts.

Heeft u sap in de ogen gekregen? Spoel meteen uw ogen uit met veel water. Neem daarna contact op met uw huisarts.

Heeft u het sap in uw mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp.