Wonen zonder aardgas

Alle inwoners en eigenaren van gebouwen krijgen op een dag te maken met de overstap van aardgas naar een duurzame vorm van verwarmen en koken. De gemeente Bunnik werkt aan een visie op de overstap naar aardgasvrij.

Er is nog veel te leren over welke route we met elkaar bewandelen op weg naar duurzaam wonen en werken zonder aardgas. Wilt u weten wat de gemeente tot nu toe gedaan heeft om tot een visie te komen? U leest hier meer over in het document 'Transitievisie Warmte van Bunnik'.

Verhalen van inwoners

In de videoreeks 'Bunnik, Odijk en Werkhoven op weg naar aardgasvrij' delen inwoners uit de gemeente hun verhaal. Bekijk de video's door op een afbeelding hieronder te klikken:

Ga aan de slag

Op onze website geven wij u informatie over hoe u uw woning kunt verduurzamen. Bijvoorbeeld door de hulp in te schakelen van lokale initiatieven of subsidie(s) aan te vragen. Zo kunt u direct aan de slag met het verduurzamen van uw woning!

Vraag en antwoord

Aardgas is een brandstof die uit de grond wordt gehaald. Bij verbranding van aardgas komt CO₂ (kooldioxide) vrij. CO₂ is een broeikasgas en draagt bij aan de temperatuurstijging op aarde.

Er zijn afspraken gemaakt om de temperatuurstijging op aarde te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan. Bijna alle Nederlanders gebruiken aardgas voor verwarming, warm water en om te koken. Dat zorgt voor een flinke CO₂-uitstoot. Daarom gaan we stoppen met aardgas.

De overgang naar andere warmtebronnen gaat stap voor stap. In 2030 wil Nederland 2 miljoen aardgasloze woningen hebben of woningen die er klaar voor zijn om van het aardgas af te kunnen.  

Nee, wij kunnen niet rekenen op groen gas of waterstof. Er wordt door het Rijk aangegeven dat er maar weinig groen gas of waterstof beschikbaar komt om woningen mee te verwarmen en dat dit hele dure oplossing zijn. Duurder dan andere aardgasvrije oplossingen voor woningen.

Wilt u aardgasvrij worden? Begin dan altijd met isoleren van uw woning naar de standaard.

Misschien is het ook nodig om uw verwarmingssysteem (radiatoren) aan te passen naar bijvoorbeeld vloerverwarming of convectoren. Begin met deze stappen, dan weet u zeker dat het later mogelijk wordt om comfortabel de overstap te maken naar een aardasvrije woning. Wanneer u uw woning goed isoleert bent u in de toekomst ook minder afhankelijk van stijgende energieprijzen, u verbruikt er immers minder van.

U kunt er vervolgens voor kiezen om uw woning aardgasvrij te gaan verwarmen met een warmtepomp. Indien u al beschikt over een goed geïsoleerd huis, een label A of B woning, of u hoeft nog maar weinig te doen om daar te komen, dan is het verstandig te onderzoeken of u direct de overstap kan maken naar een all-electric warmtepomp. Dit zijn vaak lucht-warmtepompen of bodem-warmtepompen. U gebruikt dan elektriciteit en warmte uit de lucht of de bodem om uw woning te verwarmen. Dit zijn duurzame alternatieven.

In sommige buurten kan er in de toekomst een warmtenet worden aangelegd. Wij hebben geen warm water op hoge temperatuur beschikbaar. Dus ook voor deze optie geldt dat u uw woning het beste eerst kunt isoleren naar de standaard. Uw woning wordt dan aangesloten op een netwerk van leidingen onder de grond, waar water door stroomt. Dit water wordt gebruikt voor de verwarming (en mogelijk koeling) en de levering van warm tapwater. Het water moet dan in de woning nog verder opgewarmd worden met een warmtepomp en boilervat.

Op plekken waar elektrische oplossingen echt niet mogelijk zijn, kan hernieuwbaar gas een rol gaan spelen. Dit is een duurzaam alternatief voor aardgas, maar is zeer beperkt beschikbaar en duur zoals in een eerdere vraag beschreven.

Op dit moment kunt u op eigen initiatief uw woning aardgasvrij maken. De gemeente kan op dit moment het aardgas nog niet kan afsluiten.

De landelijke wetgeving gaat wel veranderen. Over een aantal jaren kan de gemeenteraad een besluit nemen om een wijk van het gas af te sluiten als er sprake is van een goed alternatief. Dat besluit wordt zorgvuldig genomen, middels een uitvoeringsplan, ruim voordat het gas daadwerkelijk wordt afgesloten in de wijk.

Via een uitvoeringsplan kunt u dan meedenken over welke alternatieve warmtebron passend is. Als er een gezamenlijke oplossing komt zoals een warmtenet, dan is het voor iedereen het goedkoopst als zoveel mogelijk mensen meedoen. Maar u bent niet verplicht om te kiezen voor de gezamenlijke oplossing. Als u al een warmtepomp heeft, kunt u bijvoorbeeld later alsnog instappen wanneer deze aan vervanging toe is.

In gemeente Bunnik zijn geen warmtebronnen op hoge temperatuur beschikbaar. Dat betekent dat we (zeer waarschijnlijk) van warmte op een lagere temperatuur moeten uitgaan. Het isoleren van uw woning tot de standaard is daarom het advies. U kunt dan al zelf de overstap maken naar een warmtepomp indien u dit wilt. Kansen voor het ontwikkelen van warmtenetten worden onderzocht. Hiervoor zijn nog geen buurten aangewezen.

Heeft u een woning met een label A of B?

Is uw woning goed geïsoleerd en kunt u uw woning al met 50 graden verwarmen? Dan kunt u onderzoeken of u kunt overstappen op een all-electric warmtepomp. U kunt de hybride-warmtepomp dan overslaan zodat u eerder helemaal aardgasvrij bent. Het is ook mogelijk om een ‘all-electric ready’ hybride-warmtepomp te nemen, bijvoorbeeld wanneer u nog niet helemaal klaar bent met isoleren en uw cv-ketel wel al aan vervanging toe is of als u nu al minder gas wilt verbruiken. Laat u adviseren door een ervaren installateur over isolatie, ventilatie en verwarmen.

Heeft u een woning met een label C,D,E,F,G?

Het is belangrijk dat u eerst gaat isoleren, zoveel mogelijk tot de standaard https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/standaard-streefwaarden-woningisolatie#uw-woning-aan-de-standaard-laten-voldoen. Uw energierekening gaat hiermee omlaag. U kunt ook een hybride-warmtepomp installeren. Hiermee bespaart u al veel aardgas. Ook met een hybride-warmtepomp blijft het belangrijk wel isolatiemaatregelen te treffen, omdat de hybride-warmtepomp een tussenstap is naar een volledig aardgasvrije oplossing. Het is ook mogelijk een ‘all-electric ready’ hybride-warmtepomp te nemen. Laat u adviseren door een ervaren installateur over isolatie, ventilatie en verwarmen.

De overstap naar een aardgasvrije woning kost geld. U kunt veel verduurzamingsmaatregelen nemen op het moment dat u toch al aan de slag gaat met uw woning, bijvoorbeeld bij een verhuizing of verbouwing. Misschien wilt u wel sneller aan de slag vanwege de blijvend hoge aardgasprijzen, het comfort van uw woning of zorgen om het klimaat. Het Rijk heeft verschillende regelingen opgezet om u hierbij te helpen. Ook als u geen leenruimte heeft, bestaan er tegenwoordig mogelijkheden.

Een aantal mogelijkheden op een rij:

Voor een volledig overzicht van de regelingen kijkt u op de website van Jouw Huis Slimmer.