Wethouder Ali Dekker

Lees hier de blog van wethouder Ali Dekker.

Wonen voor iedereen

Wethouder Ali Dekker

06 mei 2021
"De vlag kan nog niet in top in de wijk met de smakelijke naam ‘Kersenweide’. Maar op donderdag 15 april heeft de gemeenteraad een belangrijke stap gezet naar betaalbaar wonen voor iedereen. “Kan het niet wat sneller?” vroeg een journalist mij diezelfde dag. We kampen immers niet alleen met een coronacrisis, maar ook met een wooncrisis.


Ze zijn van een andere orde en niet met elkaar te vergelijken. Maar ze hebben allebei grote impact op het leven van veel mensen. Onderzoeksplatform ‘Pointer’ besteedde onlangs een tv-uitzending aan dit onderwerp. Drie leerkrachten van een basisschool in Utrecht konden geen van allen een betaalbaar huis vinden in de stad of daar omheen. Ook in onze gemeente is een woning van onder de 4 ton met een lantaarn te zoeken. En dus blijven ze aangewezen op een huurwoning in de vrije sector, waar ze minimaal 1100 euro of meer voor betalen.

In Kersenweide willen we die mensen een kans bieden op een betaalbaar (koop)huis van tussen de 300.000 tot 350.000 euro of een betaalbare huurwoning tot 1000 euro. Als we woningen bouwen in deze categorie, dan betekent dat een kans op doorstroming vanuit de sociale sector. Het is buitengewoon lastig om een sociale huurwoning te bemachtigen, maar het is haast nog lastiger om door te stromen naar een eigen huis als het inkomen het toelaat. En dus blijven de schaarse huurwoningen bezet.

Als we bouwen in alle prijsklassen, doen we niet alleen deze leerkrachten of anderen met een gewoon modaal inkomen een enorm plezier. Maar we helpen ook ouderen die hun werkzame leven achter zich hebben gelaten en op zoek zijn naar een kleinere woning. Er zijn voor hen nauwelijks alternatieven om hun grote eengezinswoning in te wisselen voor een comfortabel appartement of een woning met een omvang die beter past. Denk bijvoorbeeld aan een ‘knarrenhofje’, waar mensen samen wonen en naar elkaar om kunnen kijken. De auto hebben ze niet meer nodig. Ze stappen op hun elektrische fiets en rijden rechtstreeks naar station Bunnik om de trein te pakken.

In 2024 gaat de schop in de grond. En nee, dat kan helaas niet sneller. Maar we liggen heel goed op koers. Kersenweide wordt een wijk voor iedereen!"

Ali Dekker
Wethouder gemeente Bunnik

Blogarchief wethouder Ali Dekker

Lees hieronder de eerder geschreven blogs van wethouder Ali Dekker.

Lees ook verhalen uit de samenleving