Burgemeester Ruud van Bennekom

Op deze pagina leest u de blog van de burgemeester in het teken van Corona.

Het openingsdilemma

Ruud van Bennekom

28 april 2021
"Deze week is een bijzondere week in de lange tijd dat de coronapandemie nu al duurt. De situatie is al maanden zeer ernstig. En als gevolg daarvan zitten we in een strenge lockdown met veel beperkingen.

Maar gelukkig. Op woensdag 28 april is een eerste voorzichtige stap in het openingsplan van de rijksoverheid.

We verlangen er zo lang al naar en nu gaat het werkelijk gebeuren. Overdag mogen de terrassen weer open. Winkelen hoeft niet meer op afspraak. De avondklok wordt opgeheven en thuis mogen we twee gasten per dag ontvangen.

Net als ik bent u vast blij dat er een ommekeer is en dat we de stappen zien die de komende maanden voor ons liggen. Eindelijk op weg naar het gewone leven waar we zo naar verlangen. De vaccinaties komen nu goed op gang en alles bij elkaar geeft dat het gevoel dat het beter gaat.

Maar helaas is er ook een tegenbeeld. Dagelijks krijg ik de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames te horen. We zitten nog volop in de derde golf met tot aan deze week nog steeds stijgende aantallen. Dat maakt het openingsplan een lastig dilemma. Aan de ene kant is er de enorme en begrijpelijke behoefte aan versoepelingen. En aan de andere kant maakt het coronavirus nog vele, vele mensen ziek, ook in Bunnik, Odijk en Werkhoven.

De sleutel om uit dit dilemma te komen, ligt natuurlijk in ons eigen gedrag. U kent de trits: anderhalve meter afstand, handen wassen en laat je testen en blijf thuis bij klachten. Daarmee komen we over twee weken dan hopelijk bij de volgende stap van het openingsplan. Want zo moeten we het samen mogelijk maken; stapje voor stapje."

Ruud van Bennekom,
Burgemeester van Bunnik

Blogarchief burgemeester

Lees hieronder de eerder geschreven blogs van de burgemeester.

31 maart 2021
"Afgelopen week hoorde ik iemand met lichte opwinding in de stem zeggen: “En Janssen komt er ook aan!” Even schakelen om door te hebben waar het over ging. En ja, het betreft het vierde vaccin dat in Nederland is goedgekeurd en dat vanaf april beschikbaar moet komen. Bijna drie maanden geleden werd in ons land de eerste prik gezet en we zijn nu op weg naar het driemiljoenste vaccin dat gegeven kan worden.

Iedereen wil natuurlijk graag weten wanneer hij of zij aan de beurt komt. Dat gaat gepaard met de nodige onzekerheden. De landelijke vaccinatiestrategie wisselt nogal eens als het gaat om de volgorde van groepen die ingeënt worden. Afgesproken hoeveelheden van de vaccins komen pas later beschikbaar. De minister van VWS zegt dat we aan het begin van de zomer allemaal de mogelijkheid krijgen om gevaccineerd te worden. Bijna tegelijk is er een pauze, vanwege mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca vaccin.

Gelukkig blijkt dat laatste niet op te wegen tegen de voordelen van het grootschalig vaccineren en kunnen GGD en de huisartsen weer verder met vaccineren.

In het paasweekend starten de huisartsen van Bunnik, Odijk en Werkhoven met het vaccineren van de 63- en 64-jarigen. De gemeente ondersteunt de huisartsen daarin. Voor de huisartsen is dit met alle groepen die nog gaan volgen een enorme klus. De jaarlijkse griepprik voor de 60-plussers is al heel wat, maar dit is nog veel omvangrijker en het komt naast het “gewone” werk dat in de praktijken ook doorgaat.

Ik wens onze huisartsen, hun medewerkers en natuurlijk ook de GGD veel sterkte en succes met de vaccinatiecampagne. Buiten is het lente en we snakken allemaal naar de zomer en het gewone leven. De vaccinaties helpen ons daarnaartoe op weg.

Ps. Wilt u weten wanneer en op welke manier u wordt uitgenodigd voor uw vaccinatie? Ga naar de website van de Rijksoverheid."

Ruud van Bennekom,
Burgemeester van Bunnik

03 maart 2021 
"Deze week zijn er kleine versoepelingen in de coronamaatregelen. Leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen weer mondjesmaat naar school, meer groepen mogen buiten sporten en de kappers kunnen hun scharen en tondeuses weer oppakken. Meer is er kennelijk nog niet mogelijk en dat is voor velen een bittere pil.

Het zijn kleine stapjes en ik hoop van ganser harte dat de vaccinaties de komende maanden ons verder helpen om het coronavirus terug te dringen. Of dat lukt, hangt echt ook af van hoe we onszelf gedragen. Ik vind het heel spannend. Het virus met zijn varianten is zo ontvlambaar dat het risico van oplopende aantallen besmettingen reëel is.

De beelden van het overvolle Vondelpark zijn gelukkig ver van hoe we het in Bunnik, Odijk en Werkhoven doen. We doen het hier in onze dorpen gewoon goed. Zo houden winkels en horeca  zich aan de maatregelen, hoe ongelooflijk moeilijk dat ook is. Thuis ontvangen we bijna geen visite. Na 21:00 uur is het stil op straat.

Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Corona beperkt - soms heel ingrijpend - ons dagelijks leven. Hoe langer dat duurt, hoe zwaarder het ons valt. We zijn het zat en snakken naar meer versoepeling. Er is perspectief, maar tegelijk ook de noodzaak om ons streng aan de maatregelen te houden.

En we nemen de maatregelen serieus, maar ik zie meer. Ik zie dat her en der mensen creatief en ondernemend zijn. Juist nu is het belangrijker dan ooit, om de verbinding met elkaar te zoeken en elkaar te steunen. Zonder anderen tekort te doen noem ik drie mooie voorbeelden. De Schoudermantel heeft een volle agenda om de jeugd actief te houden. In de Dorpsstraat in Bunnik start een aantal nieuwe ondernemers. De Facebookgroep ‘Fietsen voor m’n eten – Kromme Rijnstreek’ geeft allerlei (fiets)routes langs stalletjes en winkels voor gezond eten in ons buitengebied.

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer creatieve initiatieven, die inspireren om oog voor elkaar te hebben en – coronaproof – actief te zijn. Hoe slaag jij erin om het vol te houden? Hoe kom jij erdoor en help je anderen met jouw verhaal en slimme oplossingen?

Hoe inspireer jij?"

Ruud van Bennekom
Burgemeester van Bunnik
 

Lees ook verhalen uit de samenleving