Zorg voor elkaar

Woensdag 1 november 2023

Mantelzorg: wat een raar woord eigenlijk. Als je niet beter wist, zou je kunnen denken dat er een baantje bij de garderobe of stomerij mee bedoeld werd, maar het gaat natuurlijk over het zorgen voor iemand in uw omgeving die zorg nodig heeft. Veel mantelzorgers voelen zich ook helemaal geen mantelzorger, maar doen ‘gewoon’ wat er moet gebeuren voor bijvoorbeeld een familielid, buurtgenoot of collega. Hoe vanzelfsprekend ze dit ook vinden, het kan behoorlijk zwaar en eenzaam zijn, vooral als het om intensieve zorg en een langere periode gaat. Hoewel er niet voor betaald wordt, is het vaak dan ook een niet zo heel vrijwillige vorm van vrijwilligerswerk. 

Veel mensen proberen er zelf het beste van te maken. Zo hoorde ik laatst een mooi voorbeeld van een meneer wiens vrouw begon te dementeren. Hij had overal in de wijk briefjes in de bus gedaan met de vraag of buren wilden helpen. In een mum van tijd stond de hele buurt klaar om te koken, boodschappen te doen, met mevrouw te wandelen of de tuin bij te houden.  

Maar niet iedereen durft zo goed om hulp te vragen. Of mantelzorgers raken zo overbelast dat de situatie onhoudbaar wordt. De Gemeente Bunnik wil mantelzorgers graag ondersteunen. Bij het Centrum voor Elkaar kunt u terecht voor informatie, advies en voor praktische hulp. Bent u mantelzorger? Meld u dan aan via de pagina Mantelzorg op onze website. Onze mantelzorgondersteuner Manja Bakker gaat graag met u in gesprek.  

Op 10 november is de Dag van de Mantelzorg. Dan geven we als blijk van waardering een attentie aan alle geregistreerde mantelzorgers. Ook u als inwoner kunt op 10 november een mantelzorger in het zonnetje te zetten. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Nodig iemand uit voor een kopje koffie, of verras deze persoon met een bloemetje. En vraag eens hoe het met iemand gaat. Laat zien dat u  mantelzorgers waardeert!