Kinderburgemeester

Woensdag 12 juni 2024

Of ik een butler heb? Dat is eigenlijk wel de leukste vraag die ik afgelopen week kreeg. Deze weken bezoek ik alle groepen 6 van de basisscholen in Bunnik, Odijk en Werkhoven. Eén van de leerlingen stelde mij die vraag. 

Ik ga langs bij de scholen, omdat ik op zoek ben naar een nieuwe kinderburgemeester. Tot en met 20 juni kunnen kinderen in onze gemeente hiervoor solliciteren. Het gaat om kinderen die volgend schooljaar in groep 7 zitten. Zij kunnen een korte video sturen waarin ze zichzelf voorstellen, vertellen waarom ze kinderburgemeester willen worden en aangeven welke drie onderwerpen zij belangrijk vinden. Kijk voor meer informatie op de pagina 'kinderburgemeester' Een jury beoordeelt de inzendingen en over een paar weken is bekend wie Adriënne Vroege gaat opvolgen. 

Adriënne is nu onze kinderburgemeester. Haar speerpunten zijn spelen, gezondheid en de verbinding tussen jong en oud. Elke maand overleggen wij wat we in dat kader kunnen doen. Zo wil Adriënne bij een van de speelplaatsen bankjes voor ouderen. Eerder maakte ze met andere kinderen kerstkaarten voor ouderen en hadden zij een gezellige bingomiddag met oudere mensen van de Zonnebloem. Trots ben ik op de manier waarop Adriënne op 4 mei een gedicht over oorlog en vrijheid voorlas tijdens de herdenking op het Fort bij Rijnauwen.  

Voor Adriënne waren Lobke, Duco, Lise en Jette al kinderburgemeester van gemeente Bunnik. Toen ik ruim vijf jaar geleden begon als burgemeester, wilde ik graag een kinderburgemeester. Gelukkig zie ik dat steeds meer gemeenten een kinderburgemeester hebben. Dit jaar start bijvoorbeeld Nieuwegein ermee. De landelijke stichting KinderrechtenNU steunt deze initiatieven en laat zien dat kinderparticipatie, veilig kunnen opgroeien en jezelf ontwikkelen horen bij kinderrechten. Met de kinderburgemeester kunnen we dat laten zien. Ik ondersteun dat van harte en daarom zet ik me graag met de kinderburgemeester in voor de kinderen in onze gemeente. 

Ik ben benieuwd wie komend schooljaar mijn collega is.