Het rode potlood

Woensdag 15 november

Het zal u niet zijn ontgaan: op woensdag 22 november zijn verkiezingen voor de Tweede Kamer. Heeft u al een keuze kunnen maken? Liefst 26 partijen doen mee, dus er valt genoeg te kiezen. Voor de een is het daardoor makkelijker om de partij te vinden die het beste past. Voor de ander is het juist moeilijker, omdat er zoveel partijen meedoen. Het lezen van de partijprogramma’s en het volgen van de vele verkiezingsdebatten is een hele kluif. Misschien kunnen de digitale stemhulpen hulp bieden, zoals de Stemwijzer of Kieskompas. 

Elke keer vergen de verkiezingen een hele organisatie. Dat is nu zeker het geval met 26 partijen. De stembiljetten zijn enorm groot en het kost tijd om die open te vouwen en weer dicht te vouwen om in de stembus te doen. En we verwachten een grote opkomst. Daarom zijn er in Bunnik, Odijk en Werkhoven extra stemlokalen bijgekomen. Er zijn extra stembussen beschikbaar, want ook dat is nodig voor de omvangrijke biljetten. 

Gelukkig hebben zich weer vele vrijwilligers aangemeld om op 22 november zitting te nemen in de stembureaus. De afgelopen weken hebben zij allemaal een cursus gevolgd, want elke keer geeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties nieuwe instructies voor het verkiezings- en telproces. Geen sinecure voor de stembureauleden en ik ben hen zeer dankbaar voor hun inzet. 

Die instructies zijn nodig, omdat alles secuur, transparant en controleerbaar moet gebeuren. Over de uitslag mag immers geen twijfel bestaan. Tegelijk hoop ik vurig dat we het geheel simpeler kunnen maken om het allemaal uitvoerbaar te houden. Het rode potlood zal nog wel lang blijven, maar hopelijk vinden we elektronische hulpmiddelen om het telproces eenvoudiger te maken.

Weten waar de stembureaus zijn of heeft u andere vragen? Kijk dan op onze pagina over de Tweede Kamerverkiezing 2023. Ga ook stemmen op 22 november: elke stem telt!