Gemeentelijke belastingen

Elk jaar rond februari ontvangt u de gemeentelijke belastingaanslag. Deze aanslag krijgt u van de Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht (BghU)(Verwijst naar een externe website). BghU voert in opdracht van gemeente Bunnik de belastingzaken uit. Uw persoonlijke situatie bepaalt hoeveel en welke gemeentelijke belasting u betaalt.

Welke belastingen betaalt u?

  • Afvalstoffenheffing
  • Onroerendezaakbelasting (OZB)
  • Rioolheffing
  • Toeristenbelasting

Op de website van BghU kunt u de belastingtarieven(Verwijst naar een externe website) inzien.

WOZ-waarde

Naast de gemeentelijke belastingen staat de WOZ-waarde(Verwijst naar een externe website) (waarde van uw woning, bedrijfspand of grond) op het aanslagbiljet. Deze waarde is belangrijk voor onder andere de hoogte van de onroerendezaakbelastingen (OZB). Elk jaar bepaalt de gemeente uw WOZ-waarde. U kunt uw taxatieverslag en de WOZ-waarde(Verwijst naar een externe website) bekijken op de website van BghU. Let op: U heeft hier DigiD voor nodig.

Kwijtschelding

Heeft u een laag inkomen, weinig of geen vermogen of bent u niet in het bezit van een eigen woning of auto? Misschien komt u dan in aanmerking voor kwijtschelding. Dit hangt af van uw persoonlijke en financiële omstandigheden. Elk verzoek tot kwijtschelding wordt individueel beoordeeld. Op de website van BghU(Verwijst naar een externe website) leest u meer over de (wettelijke) voorwaarden en het aanvragen van een kwijtschelding. Ook is daar een kwijtscheldingscheck te vinden. Deze kunt u invullen voordat u uw kwijtscheldingsaanvraag doet, zodat u direct advies krijgt of het zinvol is om de aanvraag te doen.

Kwijtschelding aanvragen (Verwijst naar een externe website)

Bezwaar

Bent u het niet eens met uw lokale belastingen of WOZ waarde? Dan kunt u binnen 6 weken na de dagtekening van het aanslagbiljet een bezwaar indienen. Uw bezwaar dient u in bij de BghU(Verwijst naar een externe website).

BghU doet haar best de WOZ-waarde zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Zij hebben er geen belang bij om de WOZ-waarde te hoog of te laag vast te stellen. Als er wijzigingen in uw situatie zijn die niet zijn meegenomen of er een fout is gemaakt bij het vaststellen van de WOZ-waarde, kunt u dit telefonisch eenvoudig doorgeven. BghU past dit dan gratis voor u aan. 

Ook kunt u bezwaar maken als u het niet eens bent met de hoogte van uw WOZ-waarde. Hier is geen juridische kennis voor nodig. Overweegt u toch om hier een commercieel bureau voor in te schakelen? Houd er dan rekening mee dat dit uiteindelijk gemeenschapsgeld kost. BghU moet namelijk hoge vergoedingen aan deze bureaus betalen, wat uiteindelijk weer doorberekend moet worden aan inwoners. Dit kan in het volgende jaar zorgen voor hogere tarieven. Als u hulp nodig heeft bij het bezwaar maken, neem dan vooral contact op met BghU. Zij kunnen u net zo goed helpen en de slagingskans is even groot.

Bezwaar maken (Verwijst naar een externe website)