Gezond en vitaal Bunnik
Categorieën
Bunnik is voor veel inwoners een mooie gemeente waar mensen fijn wonen. Hoe houden we dat vast? En hoe blijven we ook in de toekomst een gemeente waar iedereen zich thuis voelt en waar mensen elkaar kennen en weten te vinden? Op deze pagina ziet u hoe de gemeente Bunnik hier samen met netwerk BunnikSamen en inwoners aan werkt.
Ontwikkelingen tot nu toe
Sinds 2019 werken maatschappelijke organisaties samen in het netwerk BunnikSamen. Inmiddels hebben de gemeente Bunnik, netwerk BunnikSamen(Verwijst naar een externe website) en een aantal inwoners uit Bunnik, Odijk en Werkhoven elkaar gevonden in een duurzame en brede samenwerking. In 2023 hebben we samen gekeken hoe we verder kunnen bouwen aan een gemeenschap waarin iedereen van waarde is, iedereen mee mag en mee kan doen en onze jeugd veilig kan opgroeien.
Vijf thema's
We richten ons op vijf thema’s. Voor elk thema is er een groep van actieve inwoners en professionals die inspiratie, ideeën en initiatieven verzamelen.
De omgeving waarin een kind wordt geboren, groeit en zich ontwikkelt in de eerste 1000 dagen, bepaalt in grote mate de kansen voor later. Bijna 1 op de 5 inwoners van de gemeente Bunnik (18%) is jonger dan 15 jaar. Waar hebben zij behoefte aan?
Hoe kan je omgaan met tegenslag in het leven? Een goede gezondheid is niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Mensen die mentaal gezond zijn, kunnen beter omgaan met stress en problemen.
Zie ook de pagina van deze focusgroep(Verwijst naar een externe website) op netwerk BunnikSamen.
Ouderdom komt met gebreken. Dat maak het leven niet altijd gemakkelijk. Wat is ervoor nodig om ervoor te zorgen dat ouderen een fijn leven hebben, zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en meedoen aan de samenleving?
Waar je geboren wordt, heeft invloed op je gezondheid. Mensen met minder geld hebben vaak meer gezondheidsproblemen dan mensen met meer geld. Wat is er nodig om kansen eerlijker te verdelen?
Een concreet resultaat van deze focusgroep is de start van Buddy to Buddy in Bunnik(Verwijst naar een externe website), vanuit de afdeling in Zeist.
Een praatje met de buurvrouw, elkaar groeten op straat, een winkel of een school in de buurt. Die zaken hebben allemaal invloed op hoe je de leefomgeving ervaart. De manier waarop de buurt is ingericht, heeft invloed op een gezonde leefstijl. Is er ruimte voor wandelen, fietsen, spelen en ontspanning?
Links en documenten
Sociale kaart voor ouderen in de gemeente Bunnik(Verwijst naar een externe website)
Het Multidisciplinair Overleg Ouderen van de eerstelijnszorg (onder leiding van huisarts Esther Bouman), de drie ouderenwelzijnsorganisaties (Senioren Activiteiten Bunnik, Stichting Welzijn Ouderen Odijk en Stichting Welzijn Ouderen Werkhoven) en het netwerk BunnikSamen hebben een ‘Sociale kaart voor ouderen in de gemeente Bunnik’ gemaakt. De sociale kaart biedt een overzicht van alle diensten en activiteiten voor ouderen in de gemeente Bunnik.
De gemeenteraad van Bunnik heeft dit plan op 12 oktober 2023 vastgesteld. In dit plan staat hoe de gemeente Bunnik werkt aan gezondheid, preventie en een sterke sociale basis. Dat doen we samen met inwoners en organisaties. Bij het opstellen hiervan is ook gekeken naar de werkagenda van netwerk BunnikSamen en de landelijke akkoorden GALA en IZA.
Werkagenda Netwerk BunnikSamen 2024 - 2027(Verwijst naar een externe website)
In deze werkagenda staat hoe het netwerk BunnikSamen werkt en welke activiteiten het netwerk gaat stimuleren en faciliteren.