Extra drukte verwacht vanwege paspoortenpiek vanaf 2024

Vanaf 2024 verwachten we een stijging in het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten (ook wel: paspoortenpiek). Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig (voor volwassenen vanaf 18 jaar). Daarvoor was de geldigheidsduur van deze documenten 5 jaar. Dat zorgde ervoor dat tussen 2019 en 2024 weinig nieuwe documenten aangevraagd zijn. Vanaf 2024 verlopen de eerste documenten met 10-jarige geldigheid. Dit betekent dat vanaf 2024 meer inwoners dan normaal hun documenten gaan vernieuwen, wat zorgt voor extra drukte en misschien een langere wachttijd bij het aanvragen. De verwachting is dat de piek 5 jaar duurt.

Wat merkt u hiervan?

U kunt te maken krijgen met langere wachttijden bij het aanvragen en ophalen van een nieuw reisdocument. Wij doen ons best om te voorkomen dat u hier last van heeft. Toch kan het voorkomen dat een aanvraag langer duurt dan normaal. Los van de paspoortpiek is het in het voorjaar bijvoorbeeld altijd druk met aanvragen. Die extra drukte verwachten we ook tijdens de paspoortpiek.

Wat kunt u doen?

Zorg ervoor dat u ook zelf in de gaten houdt wanneer uw reisdocument verloopt. Dan weet u wanneer u uw document moet vernieuwen en kunt u daar rekening mee houden. Maak ruim op tijd een afspraak om uw paspoort of identiteitskaart te vernieuwen. Zo kunt u de drukte voor zijn en bent u er zeker van dat u op tijd een nieuw identiteitsdocument heeft. Dat is wel zo prettig, bijvoorbeeld als u wilt reizen. Daarnaast bent u altijd verplicht uzelf te kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs.

U heeft zowel voor het aanvragen als voor het ophalen van uw nieuwe document een afspraak nodig. Op onze website kunt u uw afspraken plannen en ziet u wat u nodig heeft om een nieuw document aan te kunnen vragen en op te halen. Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak te maken (030 659 48 48).

Aanvragen met spoed, voor een noodpaspoort of buiten de gemeente

Aanvragen van een reisdocument met spoed kan alleen volgens de reguliere voorwaarden. Deze zijn te vinden op onze website. De paspoortpiek is geen geldige reden voor een noodpaspoort. Ook hiervoor gelden de reguliere voorwaarden en deze zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. Het is niet mogelijk om een nieuw reisdocument aan te vragen buiten uw eigen gemeente. Dit kan alleen bij de eigen gemeente. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen gelden andere regels, die staan op de website van de Rijksoverheid.