Duurzaam

We stimuleren duurzame initiatieven, zoals het energiezuinig maken van woningen. Lees hier wat u zelf kunt doen. 

Samen naar een aardgasvrij gemeente Bunnik

Er is nog veel te leren over welke route we met elkaar bewandelen op weg naar duurzaam wonen en werken zonder aardgas. Als u wilt weten wat de gemeente tot nu toe gedaan heeft om te komen tot die visie klikt u dan op deze link (onder het kopje warmtevisie).

Lees meer op:

Bunnik, Odijk en Werkhoven op weg naar aardgasvrij. Veel bewoners zijn al aan de slag. Hier kunt u alle video's bekijken.

Het Rijk heeft subsidies voor het verduurzamen van uw woning. U kunt hier meer informatie vinden en de aanvraag doen.

Als u op zoek bent naar informatie over energiebesparing in en rond het huis en over het zelf opwekken van energie kunt u terecht op de website van www.jouwhuisslimmer.nl

Deze website helpt u als woningeigenaar in de gemeente Bunnik met al uw vragen rondom energie besparen en duurzaam wonen. Zo kunt u een profiel aanmaken van uw eigen woning en ziet u bijvoorbeeld met de Quick Scan snel welke duurzame maatregelen het meest geschikt zijn voor uw woning. Ook krijgt u direct een overzicht van lokale en landelijke subsidies en financieringsmogelijkheden. Door de koppeling met het lokale bedrijfsleven kunt u eenvoudig offertes opvragen bij aanbieders in de regio.

Jouw Huis Slimmer is een onafhankelijk initiatief van 15 Utrechtse gemeenten.

Meer informatie

 Bent u op zoek naar meer informatie over duurzaam wonen. Dan kunt ook terecht op de volgende websites:

Zonnepanelen op uw dak zijn een slimme keuze. U produceert uw eigen duurzame energie en draagt bij aan een duurzame wereld. Bovendien zijn zonnepanelen goed voor uw portemonnee. Uw energierekening wordt een stuk lager en de investering heeft u meestal binnen zeven tot tien jaar terugverdiend. Ook zonnecollectoren voor warm water zijn een interessante optie.

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen of zonnecollectoren?

Een eerste indruk van de geschiktheid van uw dak krijgt u op de zonnekaart. Deze geeft de oriëntatie weer  op de zon en hoeveel panelen u kwijt kan. Ook kunt u snel uitrekenen wat uw investering zal opleveren. De volgende stap is het vragen van een deskundige om te kijken naar de dakconstructie en de elektriciteitsaansluiting.

De gemeente geeft geen subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen of -collectoren. Voor zonnecollectoren is er wellicht subsidie mogelijk binnen Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), te vinden op de website van RVO.

Als u zonnepanelen/- collectoren wilt plaatsen moet u er bovendien rekening mee houden dat er aanvullende bouwregels van toepassing kunnen zijn. Het is ook mogelijk dat u een omgevingsvergunning moet aanvragen bijvoorbeeld vanwege een 'beschermd stadsgezicht'.

Is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen?

Als uw dak niet geschikt is voor zonnepanelen, dan kunt u wellicht meedoen met gezamenlijk zonnedak of zonneveld. In Bunnik wordt de Energie Coöperatie Bunnik mede eigenaar van het nieuwe zonneveld. Leden van de Energie Coöperatie Bunnik kunnen binnenkort mee-investeren, houd www.energiebunnik.nl in de gaten. Op de website www.zonnepanelendelen.nl vindt u ook mogelijkheden voor het investeren in zonnepanelen op andere daken.

In de gemeente Bunnik is al enige tijd een groep enthousiaste inwoners actief die zich bezighoudt met het aanjagen van duurzame energieprojecten.

Ze doen dit door:  

  • het ondersteunen van bewoners bij verduurzaming van de woning en energiebesparing
  • het uitvoeren van warmtescans bij woningen
  • het organiseren van inkoopacties voor zonnepanelen of andere duurzame installaties in de woning
  • het mede ontwikkelen van zonneveldprojecten in de gemeente met financiële participatie van bewoners
  • het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten over deze onderwerpen

De Energie Coöperatie Bunnik is altijd op zoek naar nieuwe leden en vrijwilligers die zich willen inzetten voor de lokale energietransitie.

Vind u het leuk uw kennis te delen? Meld u dan aan!

Ga voor meer informatie naar de website van de Energie Coöperatie Bunnik.

Subsidie voor verwijderen asbestdak.

De gemeente Bunnik stimuleert elektrisch rijden, want het is stil, goed voor de luchtkwaliteit en draagt bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. De gemeente plaatst oplaadpunten in de openbare ruimte. Zo kunnen particulieren die elektrisch rijden en thuis of bij het werk geen oplaadpunt hebben, hun voertuig binnen enige loopafstand opladen.

Als u een elektrische auto heeft, zijn er in de gemeente Bunnik verschillende oplaadpunten. Ga naar www.oplaadpalen.nl en voer Bunnik, Odijk of Werkhoven in om te zien waar de oplaadpunten zich bevinden.

Aanvragen openbare laadpaal

De gemeente wil het netwerk van laadpalen verbeteren waar nodig. Heeft u een elektrische auto of bent u van plan er een te kopen en wilt u laden in de openbare ruimte? Doe een aanvraag via oplaadpunt aanvragen.