We zijn zelf het medicijn

Woensdag 25 oktober 2023

Gezond oud worden: dat wil iedereen wel! Ik keek laatst een Netflix-documentaire over de ‘blue zones’, plekken in de wereld waar mensen opvallend oud worden. De documentaire probeert te onderzoeken hoe het komt dat mensen gezond oud worden. Niet geheel toevallig blijken veel factoren overeen te komen met de factoren die de kans op dementie verlagen. 

De GGD regio Utrecht voert daarom samen met gemeenten de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’. Zo proberen we inwoners (u dus) bewust te maken van het feit dat – hoewel er geen medicijn bestaat tegen dementie – er drie belangrijke dingen zijn die je kan doen om de kans op dementie met maar liefst 30% te verlagen. De eerste factor is nieuwsgierig blijven. Iets om ’s ochtends je bed voor uit te komen: je werk, een hobby, een eigen moestuin of vrijwilligerswerk. De tweede factor is gezond eten. Dat is voor mij persoonlijk de moeilijkste. Ik eet veel groente en fruit, rook niet, maar kan ook moeilijk een stuk taart of een zak chips laten staan. De derde factor is regelmatig bewegen. Wandelen, zwemmen, of een andere sport. Het maakt niet uit wat: blijf vooral in beweging! 

Samen met onze partners, zoals de GGD regio Utrecht, Bunnik Beweegt en de scholen, proberen we om deze drie factoren te stimuleren. De factoren komen overal terug: bij het Centrum voor Elkaar, in het onderwijs en in de zorginstellingen. Ook in onze plannen voor de nieuwe wijken en bij de herinrichting van bestaande straten, parken en pleinen proberen we deze filosofie een plek te geven. Meer groen, wandelpaden, aantrekkelijke fietsroutes en voorzieningen om de hoek. Zodat het aantrekkelijker is om naar buiten te gaan, te bewegen en gezond te leven.  

Deze wethouder biedt u geen garantie op een gezond en langer leven, maar ik ben ervan overtuigd dat een betere leefomgeving kan leiden tot gezondere en gelukkigere inwoners.