Samen gezond

Woensdag 13 maart 2024

Als wethouder mag ik ook bestuurder zijn bij de gemeentelijke gezondheidsdienst, de GGD. Samen met de 26 Utrechtse gemeenten werken we aan de gezondheid van onze inwoners. Iedereen kent de GGD, waarschijnlijk van het consultatiebureau. Maar de GGD doet meer. Bij langdurig ziekteverzuim op scholen helpen de GGD-artsen om kinderen zo snel mogelijk weer gezond naar school te krijgen. Arrestanten van de politie met letsel worden geholpen door GGD-artsen. U kent de GGD ongetwijfeld ook als een belangrijke partner bij het bestrijden van de coronapandemie. Of wellicht van de campagne om dementie te voorkomen; ‘We zijn zelf het medicijn’. 

Vrijwel iedereen kent de GGD als de organisatie die vaccinaties verstrekt. En daar ligt mijn zorg die ik graag met u wil delen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun kind niet te laten vaccineren tegen besmettelijke ziektes, ziektes met ernstige gevolgen. Denk aan mazelen, difterie, kinkhoest, tetanus en polio.

Hierdoor daalt de vaccinatiegraad en in de gemeente Bunnik ligt die nog net boven de 90%. Een vaccinatiegraad tussen de 90 en 95% is belangrijk om alle inwoners van Nederland tegen ernstige ziektes te beschermen. In veel andere plaatsen daalt de vaccinatiegraad onder deze doelstelling en dat is zorgelijk. Met vaccinaties hebben we de afgelopen decennia miljoenen levens gered. Ziektes waar vroeger een groot deel van de bevolking aan leed of zelfs overleed, zijn nu zeldzaam. Als de vaccinatiegraad blijft dalen, gaat dat veranderen. We zien steeds meer ernstige ziektes die vrijwel uitgestorven waren weer de kop opsteken. Bij ongevaccineerde mensen, maar ook bij gevaccineerde mensen. Iemand die niet is gevaccineerd draagt immers bij aan verspreiding van ernstige ziekten, zelfs aan gevaccineerde mensen of jonge kinderen die nog niet in aanmerking komen voor een vaccinatie. Met vaccineren zorgen we niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar dragen we ook bij aan de gezondheid van vrienden, familie, buren, collega’s en anderen.  

Twijfelt u over het wel of niet vaccineren van uw kind? De GGD staat via hun website klaar om al uw vragen en zorgen te bespreken. Ook bij het consultatiebureau kunt u hiervoor terecht. Niet om u te overtuigen, maar wel om u extra informatie te geven om zo een goed besluit te nemen.