Opschieten met die woningen!

Woensdag 17 januari 2024

‘Opschieten met die woningen!’ Dat is de centrale boodschap die jongeren uit onze gemeente meegaven bij een recente vragenlijst over hun woonsituatie. Teveel jongeren wachten op een huis. Niet een mooiere of grotere woning, maar überhaupt een eigen huis. Die boodschap is kraakhelder en volledig terecht. We hebben in onze gemeente veel grote huizen, maar weinig kleinere woningen of appartementen die voor jongeren of starters betaalbaar zijn. U ziet als inwoner ongetwijfeld dat de gemeente de ambitie heeft om veel betaalbare woningen te bouwen, maar het gaat uiteindelijk om het resultaat. Zodat iedere jongere en starter, ieder jong gezin, ieder koppel, iedere alleenstaande en iedere oudere een fijne woning kan vinden in onze gemeente. 

Vlak voor de kerst tekende ik namens de gemeente de overeenkomt met ontwikkelaars om 1.200 woningen in de nieuwe wijk Kersenweide in Odijk te bouwen. Laat dat even bezinken: 1.200 woningen, voor ruim 3.000 bewoners. Wat een belangrijke mijlpaal! Voor de zomer neemt de gemeenteraad een beslissing over het bestemmingsplan. Dan kunnen we echt starten en eind 2024 ziet u daadwerkelijk de eerste werkzaamheden. Naast de grote projecten, werken we ook aan kleinere projecten. Bijvoorbeeld aan de Dominee Hermanus Pollaan in Werkhoven en aan de Singel in Odijk. Ook de flexwoningen bij het gemeentehuis kunnen deze zomer in gebruik worden genomen. Er gebeurt veel, maar u heeft er natuurlijk pas wat aan als de woningen er daadwerkelijk staan. En u een van de gelukkigen bent om er te gaan wonen.  

Maar er is meer ambitie. Als de woningen in Kersenweide zijn gebouwd, willen de nieuwe bewoners ook graag naar een winkel, supermarkt, hun kinderen naar school brengen of naar de sportvereniging. Al die voorzieningen bereikbaar te voet of op de fiets dragen bij aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Daarmee heeft deze nieuwe wijk ook voordelen als u er niet gaat wonen. Die nieuwe basisschool, winkels en andere voorzieningen zijn voor iedereen waardevol. We bespreken daarom met iedere initiatiefnemer en iedere ontwikkelaar wat de meerwaarde van woningbouw is voor de toekomstige kopers en huurders, maar ook voor de huidige inwoners. Zo houden we onze gemeente vitaal en leefbaar. Opschieten met die woningen én voorzieningen is dus het plan voor 2024!