Meer dan je denkt

Woensdag 22 mei 2024

Marjet heeft een broertje met het syndroom van Down, Wouter. Ze zaten samen op de lagere school, en als er iets was, werd Marjet er vaak even bijgehaald. Nu Wouter volwassen is, helpt ze mee met het vinden van een fijne woning voor haar broer. Max heeft een moeder met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ze kan niet tegen bepaalde harde geluiden, dus hij heeft al van jongs af aangeleerd die zoveel mogelijk te vermijden.  

De verhalen van Marjet en Max zijn te vinden op de website van de campagne ‘Meer dan je denkt’, waarbij aandacht wordt gevraagd voor deze kinderen en jongeren, die jonge mantelzorgers worden genoemd. Hoewel het voor hen de normaalste zaak van de wereld is, groeien ze minder zorgeloos op dan andere kinderen en vinden ze het soms fijn om het daar met lotgenoten over te hebben of ondersteuning te krijgen van professionals.

Ook in onze gemeente wonen jonge mantelzorgers, al hebben we ze niet goed in beeld. Dat is jammer, want we willen hen graag helpen om gezond op te groeien, net als andere kinderen. Daarom gaan we in de week van de jonge mantelzorger, van 1 tot 7 juni, hier extra aandacht aan besteden. Onze mantelzorgondersteuner staat klaar om te helpen en de weg te wijzen naar leuke activiteiten of andere vormen van hulp.

Maar misschien nog wel veel belangrijker: u kunt zelf ook wat doen voor jeugdigen in uw eigen omgeving die extra zorgen hebben vanwege een ziek of gehandicapt gezinslid. Er is vaak te weinig aandacht voor hun eigen problemen of behoeften. Een klein gebaar, zoals vragen hoe het gaat, doet al ‘meer dan je denkt’!