Maaltijdmaatje

Woensdag 27 maart 2024

‘Wat zullen we vanavond eens eten?’ Een vraag die in ons gezin met jonge kinderen en fulltime werkende ouders soms wat stress oplevert. Gelukkig zijn er verspakketten en supermarkten die boodschappen op een zelfgekozen moment aan de deur afleveren, zodat het ons meestal lukt om een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten. Slechts af en toe nemen we onze toevlucht tot één van de drie p’s: pizza, patat of pannenkoeken.

Maar wat doe je als je door ziekte of ouderdom niet meer in staat bent om elke dag zelf te koken? In Bunnik is er dan Maaltijdmaatje, waar je tegen een vergoeding ieder werkdag een verse, warme maaltijd aan huis krijgt afgeleverd. ‘Heel dankbaar werk’, vinden de vrijwilligers met wie ik een middag mee mocht helpen. En dat merkte ik ook, als ik aanbelde en een pakketje aan een tevreden ontvanger overhandigde. Daarnaast is het een eenvoudige manier om een oogje in het zeil te houden, en kan er indien nodig hulp worden ingeschakeld. De chauffeurs weten van iedereen wat er speelt en leven mee met grote levensgebeurtenissen zoals een operatie of het overlijden van een naaste. Maar ze blijven niet uren aan de deur staan praten, want de volgende klant wil ook graag warm eten! 

Zo voorzien de vrijwilligers van Maaltijdmaatje niet alleen in een fysieke, maar ook in een sociale behoefte. Mooi dat we er op deze manier voor kunnen zorgen dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. En dit is maar één van de vele activiteiten waarbij bewoners zelf het initiatief nemen om voor elkaar te zorgen. Daar kan ik vanuit de gemeente dan weer ontzettend dankbaar voor zijn. En dan nu maar gauw eens bedenken wat de pot vanavond schaft bij ons thuis!