Lekker in je tuin!

Woensdag 29 mei 2024

De afgelopen weken heb ik veel in mijn tuin doorgebracht, u ook? Het was af en toe al heerlijk weer. En ook tuinieren hoort erbij. Ik ruim mijn tuin pas in het voorjaar op, niet in de herfst. Alle dode stengels en blaadjes zijn uitstekende plekjes voor overwintering door insecten en egels. 

Afgelopen week kwam er ook veel water. Wat een regen af en toe! We verwachten in de toekomst helaas meer zware buien en nattere winters. Dat kunnen we niet allemaal via het riool afvoeren. Als het riool het niet meer aankan, krijg je overstromingen en wateroverlast. We hebben daarom onze grond nodig als een soort grote spons. Natuurlijk heeft de gemeente veel grond in de openbare ruimte en richten we die zo goed mogelijk in. Maar een groot deel van de oppervlakte van gemeente Bunnik bestaat uit tuin. Ook uw tuin! 

Om wateroverlast te voorkomen, is het belangrijk uw tuin groen in te richten. Wat meer planten en struiken plaatsen naast uw heerlijke terras helpt enorm. Niet alleen om wateroverlast tegen te gaan, maar ook voor de buurt. Hoe meer regen de bodem in kan op de plek waar het valt, hoe beter.  

Meer planten en struiken zijn ook fijn bij hitte. Want we zien tegelijkertijd meer hitte en droogte in de zomers. Het groen in uw tuin houdt water vast, zodat uw tuin minder snel uitdroogt. Het groen is ook verkoelend en werkt stress verlagend.  

Ook de gemeente doet een duit in het zakje. Bij elke herinrichting kijken we naar waterdoorlatende parkeerplaatsen, meer plantvakken, etc. Daarnaast maaien we het gras anders dan voorheen, we maaien minder om de biodiversiteit te bevorderen. Zo houdt het groen water beter vast. We zetten in op meer natuurgebieden in het buitengebied. Ook willen we graag plekken aanpakken waar weinig groen is, zodat we verkoeling kunnen brengen. Dat is goed voor de gezondheid van alle inwoners.  

Meer water en droogte is beide vervelend, maar samen kunnen we er iets aan doen. Dan zit je ook in de toekomst lekker in je tuin!