Langs de zijlijn

Woensdag 23 augustus 2023

Afgelopen week waren op de sportvelden van SV Odijk de Bunnikse Spelen. Ruim 100 kinderen maakten er kennis met zeven verschillende sporten. Het was schitterend zomerweer en het was mooi om te zien hoe de kinderen hun best deden. 

Langs de zijlijn had ik een toevallige en leuke ontmoeting met een inwoonster van Bunnik. Ze vertelde me dat in dagblad De Limburger een mooie column stond die over Bunnik ging. “Ik heb de column en ik kan hem u wel opsturen”, zei ze. Dat spraken we af en binnen een uur kreeg ik haar e-mail met een foto van de column in mijn inbox. 

De column uit de Limburgse krant is geschreven door Gerard Kessels, schrijver en columnist. Hij beschrijft indrukwekkend hoe zorgzaam de Bunnikers kunnen zijn. Zijn dochter woont in Bunnik en twee jaar geleden overleed haar echtgenoot. Ze bleef achter met haar twee kinderen. Maar de buurt laat haar niet alleen. “Vrouwen uit de straat en de buurt brachten drie keer per week eten, mannen deden klusjes”, zo schrijft Gerard Kessels. Zo droeg de hele buurt het verdriet van het gezin en hielp hen erdoorheen.  

We wonen in Bunnik, Odijk en Werkhoven in prachtige dorpen. Veel groen, goede voorzieningen, dichtbij de stad en toch in het landelijke buitengebied. Mede daarom staat Bunnik al jarenlang te boek als een heel goede woongemeente. De column voegt daar (terecht) aan toe dat het vooral de inwoners zijn die er de beste woongemeente van maken. Omzien naar elkaar is zo belangrijk, zeker in moeilijke tijden zoals de dochter van Gerard Kessels die doormaakte.  

De vrouw die me de column stuurde, sloot haar e-mail af met: “Het maakt dat ik mij trots voel een Bunnikse te zijn.” Kijk, dat maakt mij nou weer extra trots!