Iets voor jou?

Woensdag 21 februari 2024

Is burgemeester worden niks voor jou? Die vraag wordt je waarschijnlijk niet vaak gesteld, maar daarom stel ik hem juist. We hebben in Nederland 342 gemeenten en evenveel burgemeesters. Regelmatig zijn gemeenten op zoek naar een nieuwe burgemeester. Het blijkt dat niet overal veel sollicitanten afkomen op de vacatures. Dat is jammer, want het burgemeesterschap is en blijft een prachtbaan.

Toen ik in 2018 hoorde dat ik burgemeester van de gemeente Bunnik mocht worden, was dat voor mij ‘de hoofdprijs’. Dat is het nog steeds. Elke dag ga ik fluitend naar het gemeentehuis en aan het einde van de dag kom ik net zo fluitend weer thuis. De dingen die ik in onze dorpen, in het gemeentehuis en ook daarbuiten doe, geven me enorm veel voldoening.

Graag geef ik een klein inkijkje in mijn agenda om een beeld te geven van de veelzijdigheid van de burgemeestersfunctie. Afgelopen week was een relatief rustige werkweek, na een intensief carnavalsweekend. Overleg met de gemeentesecretaris en de griffier en daarna deelgenomen aan een commissie van de Veiligheidsregio over hoe we controles op brandveiligheid effectiever kunnen krijgen. Natuurlijk de wekelijkse collegevergadering met de wethouders, een gesprek met de teamchef van de politie, een ontbijtvergadering met de directie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de komende kabinetsperiode en de Provinciale Regietafel met de commissaris van de Koning en de burgemeesters van de 26 Utrechtse gemeenten over vluchtelingenopvang. En als kersen op de taart; het terughalen van de sleutels bij de carnavalsprinsen, de onderbouwmusical van CBS De Beurthonk, een bezoek aan een 65-jarig bruidspaar en op kraamvisite bij gemeenteraadslid Joost Lubbers.

Het ministerie van BZK heeft een speciale website waarop alle burgemeestersvacatures staan en ervaringsverhalen van burgemeesters te vinden zijn. Denk je dat burgemeester worden iets voor jou is? Neem dan contact met me op om te verkennen wat het vak van burgemeester inhoudt.