Hou je digitaal veilig!

Woensdag 24 januari 2024

Met regelmaat plaatst de gemeente een tekstkar bij de toegangswegen van onze dorpen. “Opgelet, inbrekers actief” en “Pas op voor autokraken” zijn teksten die we gebruiken. Helaas is dat nodig, want ook in de veilige gemeente Bunnik worden mensen slachtoffer van woninginbraken en diefstal uit auto’s.

De afgelopen jaren hebben criminelen hun werkterrein verlegd naar de online wereld, het internet. We spreken dan van cybercriminaliteit. Dat klinkt futuristisch en ver weg. Maar helaas is de harde realiteit dat ook in Bunnik mensen slachtoffer zijn. Bunnik is geen uitzondering en daarom is de aanpak van cybercriminaliteit in onze regio prioriteit voor gemeenten, politie en Openbaar Ministerie.  

De gemeenten richten zich op voorlichting en bewustwording. Misschien heeft u weleens van Hackshield gehoord. Kinderen leren als “cyberagent” in een digitale spelvorm hoe zij zich op het internet weerbaar kunnen maken. Ze krijgen allerlei tips die ze ook aan hun ouders en andere volwassenen kunnen meegeven. Komende jaren zullen we meer van dergelijke campagnes opzetten.  

Cybercriminaliteit is net zo divers als “gewone” criminaliteit. Zo is er de digitale wereldfraude, waarmee onschuldige mensen veel geld kwijtraken. Pesten via social media kan ingrijpend zijn voor kinderen die het overkomt. Via sexting en grooming worden vooral meisjes en vrouwen slachtoffer van ernstige zedenmisdrijven. De politie zet zich in om daders op te sporen en ze via het OM voor de rechter te krijgen.  

Helaas zien we dat daders steeds jonger worden. Ik ben er niet in thuis, maar het schijnt relatief eenvoudig te zijn om aan het juiste digitale inbrekersgereedschap te komen. En we zien dat niet alleen oudere mensen slachtoffer zijn. Integendeel: cybercrime kan iedereen overkomen.  

Daarom mijn oproep om waakzaam te zijn als u op het internet actief bent. Bijvoorbeeld met uw bankzaken, met uw wachtwoorden en als u op sociale media zoals Facebook of Instagram actief bent. Op www.veiliginternetten.nl vindt u tal van tips om u digitaal veilig te houden.