Groter dan ik?

Woensdag 28 februari 2024

Naast het Bunniks Nieuws is er nog een medium dat verslag doet van allerlei wetenswaardigheden in Bunnik en Zeist: Slotstad RTV. Daar mocht ik zaterdag 24 februari aanschuiven voor een interview, waarvoor ik vier verzoeknummers mocht aanleveren. Eén van mijn favorieten is een nummer van Froukje, getiteld ‘Groter dan ik’. Een pakkend nummer met een prachtige en indringende tekst: ‘De wereld staat in de fik en ik zou het willen blussen, maar het vuur is groter dan ik’. Het liedje verscheen in 2020 en werd onder jongeren een soort lijflied van de coronapandemie. Maar ik vind het nu eigenlijk nog net zo actueel, als je kijkt naar de oorlogen in Gaza en Oekraïne en de steeds zichtbaardere gevolgen van klimaatverandering. Ik snap heel goed dat je als jongere de hoop kunt verliezen en er neerslachtig van wordt.

Dat zien we ook terug in de toenemende vraag naar jeugdhulp. Helaas is ‘wereldvrede’ geen productcode die we als gemeente kunnen inkopen. Wel proberen we op allerlei manieren jongeren te helpen die kampen met depressieve gevoelens. Het liefst, zoals dat in gemeentejargon heet, preventief en laagdrempelig, door bijvoorbeeld kinderen en jongeren te stimuleren te sporten of creatief bezig te zijn, en door de inzet van jongerencoaches. Als er meer nodig is, zetten we intensievere vormen van jeugdhulp in.  

Ondertussen doen we in onze gemeente ons best om ook aan die grotere thema’s ons eigen steentje bij te dragen. Zo heeft de gemeenteraad onlangs besloten dat we een kleinschalige opvanglocatie gaan realiseren voor vluchtelingen, is de lokale energiecoöperatie hard bezig met de aanleg van zonnevelden en krijgen we in Odijk een nieuwe grote duurzame wijk, met een groot deel betaalbare huizen. Daar put ik in ieder geval de hoop uit dat er ook dingen wél goed gaan.  

Wil je weten welke andere verzoeknummers ik heb uitgezocht en waarom? Luister het interview terug op de website van Slotstad.