Fiets je veilig?

Woensdag 29 november 2023

Op mijn dagelijkse fietstochtje naar het gemeentehuis in Odijk geniet ik de laatste weken van prachtige herfstkleuren. Als het droog is tenminste, want vaak moet ik me in mijn regenpak hijsen om niet helemaal verzopen aan te komen. Helemaal niet erg hoor, want zoals mijn moeder altijd zegt: ‘Slecht weer bestaat niet, er bestaat alleen slechte regenkleding’. Daarom heb ik geïnvesteerd in fijne regenkleren voor alle seizoenen. Want fietsen is gezond, maar het moet wel leuk blijven.

Sinds kort is daar nog een accessoire bijgekomen: een helm. Nu veel mensen vaker op de fiets zitten, wordt het steeds drukker op het fietspad. En de verschillen in snelheid tussen elektrische fietsen, speedpedelecs en andere tweewielers worden steeds groter. We proberen natuurlijk met goede fietspaden te zorgen dat iedereen veilig aankomt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. En met een helm op is de kans op ernstig letsel bij een ongeval 60% kleiner, en de kans op een dodelijk ongeval zelfs 70% kleiner. Een no-brainer voor je brein dus. 

Hoe logisch ook, iedere dag als één van de weinigen zo’n grote helm op je kruin zetten is best even wennen vind ik. Maar ik doe het toch maar. Op de skipiste is het tenslotte ook gelukt: daar droeg iedereen binnen een paar jaar een helm. Dus iemand moet de eerste zijn. En als wethouder fiets, die veiligheid erg belangrijk vindt, moet ik er zelf ook aan geloven. Dus zwaait u even als u mij met helm ziet fietsen? Of beter nog: zet er zelf ook één op.