Examen

Woensdag 24 april 2024

Sommigen vonden het superspannend, anderen zagen de ochtend met veel vertrouwen tegemoet. De kinderen van groep 7 van de drie basisscholen in Odijk deden op 17 april verkeersexamen en ik mocht ze uitzwaaien. Het verkeersexamen is altijd weer een heel geregel. Dus een groot compliment aan de ouders die de organisatie ook dit jaar weer tot in de puntjes voor elkaar hadden. En aan de ouders langs de route natuurlijk, die nauwgezet in de gaten hielden of iedereen zich wel netjes aan de regels hield. Met nog een flinke plensbui halverwege de ochtend ook.  

Twee weken eerder had de Barbaraschool in Bunnik aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid rondom hun school. De gele en oranje hesjes die de kinderen voor de gelegenheid hadden aangetrokken waren voor sommigen meer formaatje jurk, maar een vrolijk gezicht was het wel. Op gevaarlijke plekken stonden ouders om te helpen met oversteken en automobilisten aan te spreken op onveilig gedrag.

We investeren in maatregelen die de verkeersveiligheid verbeteren, zoals met de doorfietsroute die we langs de provinciale weg gaan aanleggen. Dat doen we ook met behulp van de suggesties van de mensen die er dagelijks gebruik van maken. Maar met infrastructuur kunnen we niet alles oplossen; de sleutel zit vaak in gedrag. Daarom ben ik blij dat ouders en docenten zich zo inzetten om hun kinderen veilig naar school te laten komen. Zo maken we samen de wegen van de gemeente comfortabel en veilig voor alle weggebruikers.

Of alle kinderen van groep 7 geslaagd zijn voor hun verkeersexamen is bij het schrijven van dit stukje nog niet bekend. Maar ze deden hun beste en hadden er ook gewoon lol in. En dat is misschien wel het allerbelangrijkste.