Elke dag een stap

Woensdag 6 maart 2024

Wij bedenken pas om 5 uur ‘s middags wat we gaan eten. U ook? In mijn studententijd ging ik rond die tijd pas in de supermarkt kijken. Nu hebben we van alles in huis en verzinnen we per dag combinaties. Al moet ik direct bekennen dat ik zelf geen keukenprinses ben en samenleef met een uitstekende kok. 

Sinds mijn 17e koop ik geen vlees meer en dat bevalt prima. Ik heb het nooit als moeilijk ervaren, er zijn zoveel opties. Het vegetarische vak heeft inmiddels een ruim assortiment. We zijn ook in de restaurants gelukkig een stuk verder dan toen ik in de jaren negentig vaak ‘groentelasagne’ moest bestellen.  

Toen ik vegetariër werd, was dat vanwege dierenwelzijn. De impact op onze eigen leefomgeving was minder in het nieuws. Nu weten we veel meer over klimaatverandering en kunnen we daar iets aan doen, ook thuis. Daarom is de Week Zonder Vlees & Zuivel gestart in 2018, om ons elk jaar te inspireren wat meer te variëren op ons bord. Nederlandse supermarkten omarmen dit initiatief vol enthousiasme. 

Ik ben zelf gemotiveerd om duurzaam te leven en natuurlijk ben ik dat ook als wethouder duurzaamheid. En als we allemaal wat consuminderen, doet dat wonderen. Of het nu gaat om de hoeveelheid kleding die je koopt, de temperatuur in huis, je vlieg/auto kilometers, of het vlees op je bord. Je kan het langzaam oppakken, elke dag een stap. Elke dag een hap! Kijk voor inspiratie eens op de website van de Week Zonder Vlees & Zuivel die van 4 tot en met 10 maart gehouden wordt.