Dieren

Woensdag 4 oktober

Toen ik klein was hielden mijn ouders er in het Brabantse dorp Hilvarenbeek een halve kinderboerderij op na. We hadden kippen, duiven, een hamster, eenden in de vijver en zelfs een paar geiten. Een feest om in zo’n beestenbende te mogen opgroeien! In het postzegeltuintje dat ik nu heb, past dat natuurlijk allemaal niet meer.

Gelukkig mag ik mij als portefeuillehouder Dierenwelzijn wel bemoeien met het lot van de dieren binnen onze gemeente. Nu is het voor een kleine gemeente als Bunnik niet zo dat we voor dit onderwerp een hele aparte afdeling hebben of dikke beleidsnota’s kunnen schrijven, maar we houden wel rekening met dierenwelzijn binnen al onze taken. Zo controleren we of er voor dieren die buiten in de wei staan, wel een schuilplek is tegen extreme weersomstandigheden. We geven geen vergunningen af voor evenementen waar dieren ‘ter vermaak’ worden gebruikt, zoals levende kerststallen. En we hangenvleermuiskasten op, mijn collega-wethouder Hilde schreef er onlangs op deze plek al over.

Dieren zijn ook nog eens heel belangrijk voor het welzijn van mensen. Het hebben van een huisdier helpt tegen eenzaamheid en het uitlaten van de hond houd je lekker fit. En wie kan er niet genieten van een egeltje dat door de tuin scharrelt?

De komende tijd gaan we met behulp van een handige checklist van de Dierenbescherming inventariseren of ons Dierenwelzijnsbeleid op orde is en wat er nog beter kan. Zodat het niet alleen op 4 oktober, maar iedere dag (Eet geen) Dierendag is.