Democracity

Woensdag 17 april 2024

Deze weken bezoeken veel leerlingen van de hoogste groepen van Bunnikse basisscholen de raadszaal in het gemeentehuis. Ze zijn er om het rollenspel Democracity te spelen. Het spel is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met de lokale politiek. Ze nemen plaats op de stoelen en achter de microfoons die er gewoonlijk voor de raadsleden zijn. 

Ik vond het grappig om te zien dat de knopjes op de microfoons een enorme aantrekkingskracht op de kinderen hebben. Ik moest denken aan musea, waar kinderen ook direct op knopjes drukken. Ook grappig was de voorstelronde. De spelleidster vroeg de kinderen om zich voor te stellen met hun naam en hun lievelingseten. Opvallend was dat de eerste 10-15 kinderen allemaal pizza riepen. Totdat iemand sushi als favoriete eten noemde. Toen bleek er ineens veel meer variatie te zijn: van taco’s tot kebab. Dat is ook zo mooi aan democratie: dat er zoveel verschillende meningen zijn en je er toch samen uit moet komen.

De opdracht voor de deelnemende kinderen aan Democracity is om met overleggen, debatteren, onderhandelen etc., een fictieve gemeente te bouwen. Fascinerend om te zien hoe ze dat doen en leren hoe het in een democratie gaat. Je houdt rekening met elkaar, iedereen heeft een gelijke stem, niemand is de baas, je moet er samen uitkomen en er is respect voor andere meningen.

De gemeenteraad en de griffie hebben het initiatief voor Democracity genomen en zijn er nauw bij betrokken. Ik ben blij dat we zoveel basisschoolleerlingen in de raadszaal mogen verwelkomen. Het duurt nog wel een aantal jaren voordat zij stemgerechtigd zijn en zich ook kandidaat mogen stellen voor de gemeenteraad. Ik hoop dat er een aantal bij zijn die deze stap ook zetten, want ook in de toekomst hebben we enthousiaste raadsleden nodig.