De deur staat open

Woensdag 11 oktober 2023

Deze week is het Coming Out Day. Woensdag 11 oktober is de dag dat er aandacht wordt besteed aan het moment dat lhbti+ personen openlijk voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomen. Ook in de gemeente Bunnik. 

Het COC schrijft: "Zeven op de tien lhbti+ personen krijgen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld, simpelweg om wie ze zijn. Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders vindt het aanstootgevend als twee mannen elkaar in het openbaar een kus geven " Dit zijn trieste cijfers. 

Toen een vriendin mij vertelde dat ze sinds kort een vriendin had en dus op vrouwen valt, praatten we erover dat het eigenlijk gek is dat zij mij dat 'moet' vertellen. En ik haar nooit hoefde te vertellen dat ik verliefd ben op een jongen. Dat verschil zou er niet moeten zijn. We hebben het over "uit de kast komen", maar de deur zou natuurlijk altijd open moeten staan.    

Was het maar zo makkelijk. Overal in Nederland zien we dat helemaal jezelf zijn nog niet vanzelfsprekend is. We moeten er nog aan werken. Vroeger liepen we als Nederland qua wetgeving echt voorop in de wereld. Inmiddels zijn we niet meer de ‘beste leerling van de klas’. Dat is jammer, want tolerantie is wat mij betreft altijd iets om trots op te zijn.    

Grote onderwerpen als lhbti+ acceptatie zijn misschien ver van je bed? Toch niet. We zijn allemaal onderdeel van de cultuur op het werk, op straat en op feestjes. We dragen allemaal bij aan de tolerantie in onze samenleving. Zo zorgen we samen voor een veilige omgeving voor iedereen. Praat er met mensen over in je omgeving.   

De deur staat open!