Bijstand

Woensdag 10 april 2024

Op een feestje krijg ik weleens de vraag; Waar geeft de gemeente al dat geld nou eigenlijk aan uit? Een begrijpelijke vraag, die ik zelf ook lastig kon beantwoorden voor ik bij een gemeente ging werken. Een gemeente voert zo veel verschillende taken uit. Taken die jij en ik als vanzelfsprekend zien, maar wel goed moeten gebeuren. Het laagje ‘lokale ambities’ of ‘politieke wensen’ is beperkt. Al lijkt het in de krant en op internet soms andersom te zijn.

Zo’n 15 miljoen euro gaat ieder jaar naar het sociaal domein, waarvan een fors deel aan uitkeringen wordt besteed. De bijstand is wellicht de bekendste, maar ook ondernemers en zelfstandigen hebben baat bij deze uitkeringen. Bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis de financiële ondersteuning voor bedrijven of voor ZZP’ers die hun hele inkomen zagen wegvallen. Deze uitkeringen kan je natuurlijk niet een jaartje overslaan, als het als gemeente financieel even niet uitkomt.

In Bunnik zijn gelukkig relatief weinig mensen afhankelijk van een uitkering. Het aantal mensen dat een uitkering krijgt, is lange tijd niet zo laag geweest. Dat komt deels door de goede arbeidsmarkt, waardoor er voor iedereen een passende baan te vinden is. Deels komt dat door de fantastische inzet van de medewerkers van onze sociale dienst, de RDWI. Ook al hebben zij het druk, ze weten altijd goed te kijken wie er tegenover ze zit en wat kan helpen om weer grip te krijgen op het leven en het financiële huishoudboekje.

Ondanks die toewijding, zijn er altijd mensen die het even zelf niet meer redden. Zelfs niet met een uitkering. De bijstand is immers geen vetpot. Dan zijn er gelukkig altijd nog de helden van onze vrijwilligersorganisaties, die mensen helpen met van alles en nog wat. Vorige week waren we met het college op bezoek bij de Voedselbank Kromme Rijn. Week in week uit staan de voedselpakketten klaar. Wat een enorme logistieke operatie is dat! En zelfs in die situatie is oog voor menselijkheid en waardigheid. Er wordt een taart gebakken als een kind jarig is en met feestdagen wordt er wat bijzonders geregeld. Enorme waardering voor toppers zoals zij!