Natuurvriendelijk verduurzamen
Gaat u uw huis verbouwen, isoleren of voorzien van zonnepanelen? Of gaat u uw huis slopen, in combinatie met nieuwbouw? Doe het dan natuurvriendelijk. Zo beschermt u kwetsbare diersoorten (huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen) die mogelijk in uw spouwmuur, onder uw dak of op een andere plek in uw huis leven.
Het isoleren van een woning of gebouw verlaagt de energierekening. Maar wist u dat bij het isoleren, verbouwen of slopen ook vogels of vleermuizen kunnen worden gedood? Dit is niet nodig en het mag ook niet vanuit de Omgevingswet. U dient natuurvriendelijk te werk te gaan. Glasisolatie kunt u altijd aanbrengen zonder extra maatregelen.
Soortenmanagementplan (SMP)
De gemeente heeft voor de drie woonkernen van Bunnik een omgevingsvergunning Soortenmanagementplan (SMP). Als de gemeente u toestemming geeft om deze te gebruiken, hoeft u als inwoner in de meeste gevallen geen onderzoek te doen naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten. Dat scheelt tijd en kosten. Wel moet u maatregelen nemen om de dieren te beschermen. Zo zorgen we er samen voor dat de dieren blijven leven en nesten kunnen bouwen. Houd u zich niet aan de afspraken? Dan wordt de toestemming ingetrokken.

Locatiecheck en aanvraag
Kijk eerst op het kaartje hieronder of uw woning binnen het onderzoeksgebied ligt. Is dat het geval? Dan kunt u toestemming vragen om de Omgevingsvergunning SMP van de gemeente Bunnik te gebruiken. U hoeft dan in de meeste gevallen geen natuuronderzoek meer te doen. Wel moet u nog maatregelen nemen om soorten zoals de huismus, de gierzwaluw en de vleermuis te beschermen.
Kaart van het onderzoeksgebied
Op bovenstaande kaart kunt u zien op welke plekken in de gemeente Bunnik onderzoek is gedaan naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten. Klik op het kaartje voor meer details.
Veel gestelde vragen over SMP
Hieronder vindt u de veel gestelde vragen en antwoorden over de omgevingsvergunning SMP in de gemeente Bunnik.
U kunt dieren al verstoren bij kleine en grote werkzaamheden in de spouwmuur, aan de gevel, kozijnen, het dak of de dakrand. Ook bij het plaatsen van een warmtepomp of zonnepanelen moet u hier rekening mee houden.
Als uw woning net buiten het onderzochte gebied valt, kunt u helaas geen gebruikmaken van de omgevingsvergunning SMP. U moet dan zelf een ecologische quick-scan flora & fauna laten doen en mogelijk aanvullend onderzoek. Daaruit volgt of u nog een aparte vergunning nodig heeft.
U krijgt binnen zes weken bericht. Het verlenen van de toestemming kan iets langer duren, omdat we binnen de gemeente nog ervaring opdoen met deze nieuwe werkwijze.
Vooralsnog kunt u als inwoner (particulier) gratis gebruikmaken van deze vergunning.
Veel gestelde vragen over natuurvriendelijk isoleren
Hieronder vindt u veel gestelde vragen en antwoorden over natuurvriendelijk isoleren.
Bij natuurvriendelijk isoleren(Verwijst naar een externe website) krijgen vogels en vleermuizen de kans om uit uw woning te gaan, voordat de isolatiewerkzaamheden starten. Gaten waar deze dieren door naar binnen komen worden gedicht, terwijl ze wel nog naar buiten kunnen vliegen. Dit wordt ook wel ‘natuurvrij’ maken genoemd. Het isolatiebedrijf houdt bij het natuurvrij maken rekening met het broedseizoen van vogels en met de winterrust van vleermuizen. Daarna komt het isolatiebedrijf nog een keer langs om uw woning te isoleren. Het isolatiebedrijf zorgt voor vervangende nestplaatsen met kleine ruimten in de spouw en kasten.
Op de website www.natuurvriendelijkisoleren.nl(Verwijst naar een externe website) vindt u een overzicht van isolatiebedrijven die natuurvriendelijk isoleren en hiervoor een training hebben gevolgd.
Documenten
Rapport Soortenmanagementplan Bunnik(pdf, 3 MB) (pdf)
Dit is een biodiversiteitsplan op basis van een uitgebreid natuuronderzoek voor een groot deel van de gemeente.
Omgevingsvergunning SMP Bunnik(pdf, 2 MB) (pdf)
De gemeente Bunnik heeft deze vergunning ontvangen van Provincie Utrecht.
Meer informatie en contact
Heeft u vragen over het natuurvriendelijk verduurzamen van uw woning of komt u ergens niet uit? Neem dan contact op met de gemeente. Wij helpen u graag.