Rijbewijs

Maak een afspraak als u een rijbewijs wilt aanvragen (verlengen). U moet meenemen:

  • Uw identiteitsbewijs
  • 1 officiële kleurenpasfoto (die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s) van maximaal 6 maanden oud. U kunt geen pasfoto laten maken bij de gemeente
  • Bij het verlengen van uw rijbewijs: uw oude rijbewijs

Na 5 werkdagen is uw rijbewijs klaar (feestdagen tellen niet mee als werkdagen). Maak voor het ophalen van uw rijbewijs ook direct een afspraak.

Afspraak rijbewijs aanvragen Afspraak rijbewijs ophalen

  • Rijbewijs € 51,10
  • Extra kosten spoedaanvraag € 39,65

U kunt als inwoner van gemeente Bunnik uw rijbewijs digitaal verlengen of uitbreiden met een categorie. Dit betekent dat u hiervoor niet per se naar het gemeentehuis hoeft te komen. Ophalen doet u wel altijd met een afspraak op het gemeentehuis.

Om digitaal uw rijbewijs te verlengen, heeft u een nieuwe pasfoto nodig die gemaakt wordt door een RDW erkende fotograaf. In onze gemeente kan dat bij Bij Jonker Optiek in Bunnik en Angeles Mode in Odijk. Zij kunnen hier een toeslag voor vragen. Ook kunt u in het hele land terecht in fotohokjes, bijvoorbeeld op de grote treinstations. De fotograaf stuurt uw foto en e-mailadres door naar de RDW. Vervolgens krijgt u van de RDW een mail en kunt u de aanvraag zelf verder afronden. Meer weten over hoe dit proces in zijn werk gaat? Ga naar www.rdw.nl/rijbewijsverlengen.

Doe online aangifte bij de RDW als u uw rijbewijs kwijt bent en niet bij de politie. U moet 2 dingen doen:

  • Meld de vermissing online bij de RDW. Heeft u geen DigiD? Vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in.
  • Maak een afspraak bij de gemeente als u een nieuw rijbewijs wilt aanvragen

Maak een afspraak voor het aanvragen van een rijbewijs met spoed. U kunt het rijbewijs binnen 2 dagen afhalen. U betaalt extra kosten voor een spoedaanvraag.

U heeft een gezondheidsverklaring nodig als u:

  • 75 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
  • een rijbewijs voor een vrachtwagen of bus (categorie C of D) aanvraagt
  • een medische beperking heeft

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) beoordeelt met de gezondheidsverklaring of u uw gezond genoeg bent om een rijbewijs te halen of te verlengen. U vraagt een gezondheidsverklaring aan via het CBR. Alleen de gezondheidsverklaring voor 75 jaar of ouder kan ook via de gemeente worden aangevraagd.

Kosten

Een gezondheidsverklaring kost: € 44,50

U kunt soms uw buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Zie voor meer informatie buitenlands rijbewijs omwisselen.

Vanaf 1 juli gaat de wet Digitale Overheid in en kunt u uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen bij overheidsorganisaties. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw rijbewijs ontvangt u een brief met een pincode van DigiD. Met deze pincode kunt u de inlogfunctie activeren. Voor vragen kunt u terecht bij DigiD.

Het rijbewijs is vanaf 1 juli alleen nog aan te vragen mét inlogfunctie. U kunt als rijbewijshouder wel ervoor kiezen om deze functie niet te activeren.