Paspoort

Een paspoort is een identiteitsbewijs en een reisdocument. U kunt er wereldwijd mee reizen. Maak een afspraak als u een paspoort wilt aanvragen. Wat u moet meenemen:

  • 1 kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s. Een schoolfoto voldoet niet. U kunt geen pasfoto laten maken bij de gemeente.
  • Al uw identiteitsbewijzen. Ook als ze niet meer geldig zijn.
  • Neem uw kind mee als u een paspoort voor uw kind aanvraagt.
  • Voor kinderen tot 18 jaar neemt u ook het ingevulde toestemmingsformulier (pdf, 18 KB) mee en alle identiteitsbewijzen van beide ouders of verzorgers. Dit mag ook een kopie zijn. Bij twijfel kan er naar uw originele legitimatie worden gevraagd.

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen (feestdagen tellen niet mee als werkdagen). Let op: maak voor het ophalen van uw paspoort ook direct een afspraak. 

Afspraak paspoort aanvragen Afspraak paspoort ophalen

  • U moet de Nederlandse nationaliteit hebben
  • U staat ingeschreven in de gemeente

  • Vanaf 18 jaar € 83,85 (10 jaar geldig)
  • Tot en met 17 jaar € 63,40 (5 jaar geldig)
  • Extra kosten spoedaanvraag € 57,05

U reist met uw kind naar het buitenland en u heeft een andere achternaam. U heeft dan een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Zie voor meer informatie en het formulier Toestemming reizen met een minderjarige naar het buitenland

Doe aangifte bij de gemeente als u uw paspoort kwijt bent en niet bij de politie. U moet 2 dingen doen:

Let op: uw paspoort is niet meer geldig als u deze als vermist heeft opgegeven. Ook niet als u deze later weer terugvindt. U moet het paspoort dat u heeft teruggevonden, afgeven bij de gemeente.

Maak een afspraak om een paspoort met spoed aan te vragen. Binnen 2 werkdagen kunt u uw paspoort afhalen.U betaalt extra kosten voor een spoedaanvraag.

Let op: uw oude paspoort is niet meer geldig als u deze als vermist heeft opgegeven. Ook niet als u deze later weer terugvindt. U moet het oude paspoort dan afgeven bij de gemeente.

Reist u veel voor uw werk, vraag dan een zakenpaspoort aan in plaats van een normaal paspoort. Het zakenpaspoort heeft meer pagina's voor visa en stempels.

Neem contact op met de gemeente als u een vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort wilt aanvragen.