Identiteitskaart

Maak een afspraak als u een identiteitskaart (ID-kaart) wilt aanvragen. Bij het aanvragen van een ID-kaart moet u meenemen:

  • 1 kleurenpasfoto van maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s (een schoolfoto voldoet niet). U kunt geen pasfoto laten maken bij de gemeente
  • Al uw identiteitsbewijzen. Ook als ze niet meer geldig zijn
  • Neem uw kind mee als u een ID-kaart voor uw kind aanvraagt. Voor kinderen tot 12 jaar neemt u ook het ingevulde toestemmingsformulier (pdf, 18 KB) mee en alle identiteitsbewijzen van beide ouders of verzorgers. Dit mag ook een kopie zijn. Bij twijfel kan er naar uw originele legitimatie worden gevraagd.

Na 5 werkdagen kunt u uw ID-kaart ophalen (feestdagen tellen niet mee als werkdagen). Maak voor het ophalen van uw ID-kaart ook direct een afspraak.

Afspraak ID-kaart aanvragen Afspraak ID-kaart ophalen

  • U moet de Nederlandse nationaliteit hebben
  • U staat ingeschreven in de gemeente

  • Vanaf 18 jaar € 75,80 (10 jaar geldig)
  • Tot en met 17 jaar € 40,90 (5 jaar geldig)
  • Extra kosten spoedaanvraag € 57,05

Vanaf maandag 4 januari 2021 wordt de Nederlandse identiteitskaart uitgegeven met een inlogfunctie voor DigiD. Dit betekent dat u na activatie in de DigiD app kunt inloggen met behulp van uw identiteitskaart. Door op deze manier in te loggen, kunt u gegevens inzien die extra gevoelig zijn. Zoals medische gegevens.

Om uw persoonsgegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. Inloggen met behulp van een identiteitskaart in de DigiD app geeft die extra zekerheid en zorgt voor maximale bescherming van uw persoonsgegevens.

Vraagt u vanaf 4 januari 2021 een nieuwe identiteitskaart aan? DigiD stuurt u binnen enkele werkdagen na het ophalen of bezorgen van uw identiteitskaart een brief met een pincode. Daarmee kunt u de inlogfunctie van uw identiteitskaart activeren. Na activatie is uw identiteitskaart geschikt om in te loggen op de websites van de overheid, het onderwijs, de zorg en uw pensioenfonds.

Vanaf 4 januari 2021 kunt u voor alle actuele informatie www.digid.nl raadplegen

Vraagt u een Nederlandse identiteitskaart vóór 4 januari 2021 aan dan ontvangt u een identiteitskaart zonder inlogfunctie.

Om over te gaan op de uitgifte van de identiteitskaart met inlogfunctie is het niet mogelijk om op donderdag 31 december 2020 een reisdocument aan te vragen.

U reist met uw kind naar het buitenland en u heeft een andere achternaam. U heeft dan een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Zie voor meer informatie en het formulier Toestemming reizen met een minderjarige naar naar het buitenland

Doe aangifte bij de gemeente als u uw ID-kaart kwijt bent en niet bij de politie. U moet 2 dingen doen:

Let op: uw ID-kaart is niet meer geldig als u deze als vermist heeft opgegeven. Ook niet als u deze later weer terugvindt. U moet de ID-kaart die u heeft teruggevonden, afgeven bij de gemeente.

Maak een afspraak voor het met spoed aanvragen van een ID-kaart U kunt de ID-kaart binnen 2 werkdagen afhalen. U betaalt extra kosten voor een spoedaanvraag.