Circulaire economie

In een circulaire economie gaat iedereen efficiënt om met grondstoffen. Daardoor zijn er weinig nieuwe materialen nodig en is er bijna geen afval. De grondstoffen die wel nodig zijn, zijn hernieuwbaar. Circulair draait dus om een rondgaande kringloop van materialen waarbij er zo min mogelijk afval ontstaat dat gestort of verbrand moet worden. 

Op dit moment is onze economie grotendeels een lineaire economie waarin we onnodig veel nieuwe spullen maken en kopen. In deze economie heb je steeds opnieuw grondstoffen nodig en is er veel afval. Een volledig circulaire economie of wereld zonder afval is nu nog een ideaal voor de toekomst. Dat komt omdat er nog veel moet gebeuren om alle materialen en grondstoffen herbruikbaar te maken.

Circulair Bunnik

De gemeente Bunnik heeft als doel om in 2030 50% minder nieuwe grondstoffen te gebruiken en in 2050 een economie zonder afval te hebben. Hoe we dit doen, staat opgenomen in het programma Klimaatneutraal Bunnik 2040.

  1. Uitvoeringsplan grondstoffen: gemeente Bunnik is verantwoordelijk voor huishoudelijk afval. Het uitvoeringsplan bevat maatregelen die we gaan nemen om inwoners te helpen met betere afvalscheiding en het verminderen van restafval.
  2. Circulair en lokaal inkopen: de gemeente koopt producten en materialen in, hierbij letten we bij de inkoop op waar de grondstoffen voor het product vandaan komen, wat er na het gebruik met het product gedaan wordt en welke duurzame alternatieven er zijn.
  3. Duurzaam bouwen: de gemeente heeft convenant toekomstbestendig bouwen ondertekent. Hier staan eisen voor circulair bouwen in en het gebruik van biobased materialen. 
  4. Samenwerken met bedrijven: we werken bijvoorbeeld samen met Green Business Club Bunnik om afval te verminderen en grondstofstromen van elkaar te gebruiken.

Wat kunnen inwoners zelf doen?

  • Repareren
  • Spullen delen
  • Tweedehands spullen
  • Klussen en verbouwen
  • Verpakkingsloos kopen

Initiatieven in Bunnik

Circulaire bedrijvigheid

De gemeente werkt samen met de Green Business Club(Verwijst naar een externe website), bedrijven kunnen hierbij aansluiten. Op regionaal niveau zijn ook organisaties actief. Bedrijven kunnen contact opnemen met Economic Board Utrecht(Verwijst naar een externe website) of NMU(Verwijst naar een externe website)

Voor financiële steun bij circulair ondernemen kunt u terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(Verwijst naar een externe website). Op hun website vindt u ook meer informatie over hoe bedrijven aan de slag kunnen gaan met circulair ondernemen(Verwijst naar een externe website).