Circulaire economie

De gemeente Bunnik wil in 2050 helemaal circulair zijn. Dat betekent dat we alles hergebruiken en geen afval meer hebben. Om dit te bereiken, moeten we anders gaan denken en doen.

Wat is een circulaire economie?

In een circulaire economie gaan we slim om met grondstoffen en materialen. Hierdoor zijn er weinig nieuwe materialen nodig en is er bijna geen afval. De grondstoffen die wel nodig zijn, zijn hernieuwbaar. Circulair draait dus om een rondgaande kringloop van materialen waarbij er zo min mogelijk afval ontstaat dat gestort of verbrand moet worden.

Op dit moment is onze economie grotendeels een lineaire economie. Dat betekent dat we onnodig veel nieuwe spullen maken en kopen. In deze economie zijn steeds nieuwe grondstoffen nodig en is er veel afval. Een volledig circulaire economie of wereld zonder afval is nu nog een toekomstwens. Dat komt omdat er nog veel moet gebeuren om alle materialen en grondstoffen herbruikbaar te maken.

Wat kunt u als inwoner doen?

Spullen repareren

Hiermee voorkomt u een nieuwe aankoop. Soms kunt u voor een reparatie terecht bij het bedrijf waar u het product heeft gekocht. In onze gemeente zijn ook andere plekken waar u hiervoor terechtkunt. Bijvoorbeeld het Repair Café Bunnik(Verwijst naar een externe website) of Helpende Hand van Odijk(Verwijst naar een externe website) (voor klusjes aan huis). Op de website van Natuur en Milieufederatie Utrecht(Verwijst naar een externe website) kunt u ook een overzicht vinden van de reparatiebedrijven in de provincie Utrecht.

Spullen delen

Via online platforms, buurtapps en sociale netwerken kunt u spullen delen of huren. Milieu Centraal heeft een handig overzicht met initiatieven(Verwijst naar een externe website) gemaakt. Daarnaast zijn er in Bunnik actieve bewoners die deelactiviteiten organiseren. Wobbel Bunnik(Verwijst naar een externe website) organiseert kleding- en speelgoedbeurzen. Ook kunt u kleding ruilen tijdens de kledingbeurzen van de hockey- en voetbalverenigingen, via kledingbeurs Jurk aan de Rijn(Verwijst naar een externe website) of kledingruilketting Bunnik(Verwijst naar een externe website). Speciaal voor kinderen is er een donatiepunt: Krijg de Kleertjes(Verwijst naar een externe website).

Tweedehands spullen

Heeft u toch wat nieuws nodig? In onze gemeente zijn ook mogelijkheden om spullen tweedehands te kopen. Denk aan De Ecokring(Verwijst naar een externe website), Het Snuffelhonk(Verwijst naar een externe website) en de Kringloop Zeist(Verwijst naar een externe website).

Duurzaam klussen en verbouwen

Ook bij klussen of verbouwen kunt u rekening houden met het milieu. Milieu Centraal vertelt hoe u circulair kunt klussen(Verwijst naar een externe website).

Producten zonder verpakking

Koop zoveel mogelijk producten zonder verpakking. U kunt ook kiezen voor herbruikbare verzendverpakkingen bij sommige webshops.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Bunnik wil 50% minder nieuwe grondstoffen gebruiken in 2030 en in 2050 een economie zonder afval. In het programma Klimaatneutraal Bunnik 2040 staat hoe we dit doen.