
Keuzes maken voor de toekomst
De gemeente Bunnik, met de drie dorpen Bunnik, Odijk en Werkhoven, is een groene en fijne plek om te wonen, werken en ontspannen. Dat willen we graag zo houden. Toch staan we, net als veel andere gemeenten, voor uitdagende tijden. Vanaf 2026 moeten we besparen. We ontvangen minder geld van de Rijksoverheid, maar moeten meer taken uitvoeren en de kosten blijven stijgen. Hoe groot de gevolgen hiervan zijn, is niet helemaal duidelijk. Eén ding is wel zeker: er moeten keuzes worden gemaakt. We kijken graag samen met u hoe we dit zo goed mogelijk kunnen doen.
Hoe maken we keuzes?
De keuzes die we maken, hebben invloed op iedereen in onze gemeente. We kijken niet alleen naar waar we op kunnen besparen, maar ook hoe we voorzieningen en diensten voor inwoners slimmer, beter en op nieuwe manieren kunnen organiseren. Hieronder ziet u hoe we dit stap voor stap doen:
- In de eigen organisatie
-
De gemeente Bunnik heeft in de eigen organisatie gekeken wat eenvoudiger kan en hoe we anders kunnen werken.
- Inwoners en organisaties
-
We halen informatie op bij inwoners en ondernemers. Dat doen we met een vragenlijst om een goed beeld te krijgen van wat zij belangrijk vinden. De vragenlijst stond tot 10 maart open en is nu gesloten. Ook zijn we op 3 juni in gesprek gegaan met maatschappelijke organisaties. We hebben besproken hoe we kunnen besparen en in samenwerking meer kunnen inzetten op preventie en laagdrempelige ondersteuning.
- Bespreking college en gemeenteraad
-
Het college en de gemeenteraad gaan in gesprek over de verschillende keuzes. Er wordt onder andere besproken wat haalbaar is en wat de impact van de (mogelijke) maatregelen is. Op deze avond valt nog geen besluit. Bekijk de agenda en documenten(Verwijst naar een externe website).
- Kadernota
-
In de kadernota wordt in beeld gebracht wat het verwachte financieel meerjarenperspectief voor de komende vier jaar is en wat de nieuwe beleidsvoornemens zijn. Hierin worden de keuzes en maatregelen meegenomen. De kadernota wordt in juni/juli door de gemeenteraad behandeld en vastgesteld.
- Begroting
-
De begroting is gebaseerd op de beleidskaders zoals die bij de kadernota zijn vastgesteld. De cijfers zijn doorberekend en daarmee concreter dan in de kadernota. Door de programmabegroting vast te stellen, bepaalt de raad welke activiteiten uitgevoerd moeten gaan worden in het volgende jaar en welke financiële middelen daar tegenover staan. Dan wordt duidelijk welke keuzes definitief voor 2026 worden gemaakt.

Resultaten van de vragenlijst
Wat vindt u als inwoner, ondernemer of organisatie in de gemeente Bunnik belangrijk? De gemeente nodigde u uit om een vragenlijst in te vullen. De hoofdonderwerpen waren: een groene, duurzame toekomst, iedereen doet mee, bouwen en verkeer, economie en ondernemen en veiligheid en dienstverlening. Daarnaast werd gevraagd naar de meningen over gemeentelijke financiën: minder doen of meer betalen?
Nieuws
- 25-03-2025: Bijna 700 inwoners vullen vragenlijst over toekomst van Bunnik in
- 13-02-2025: Denk mee over de toekomst
Veelgestelde vragen
Dat is nog niet helemaal duidelijk. Maar het gaat niet alleen over minder geld uitgeven. In het project ombuigingen kijken we niet alleen naar besparingen, maar ook hoe we voorzieningen en diensten voor inwoners slimmer, beter en op nieuwe manieren kunnen organiseren.
Zoals u in het stappenplan kunt zien, vinden er besluiten op verschillende momenten plaats. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad in november bij het vaststellen van de begroting. De agenda en stukken vindt u op de pagina ‘Agenda, vergaderingen en documenten’.
Elk jaar stelt de gemeente Bunnik verschillende documenten op over de gemeentelijke financiën. Bijvoorbeeld de kadernota en begroting. Deze vindt u op de pagina ‘Financiën’.
Wij houden u via onze website, nieuwsbrieven en sociale media op de hoogte. Bent u al abonnee van de nieuwsbrief van de gemeente Bunnik? Zo nee, abonneer u dan gratis op www.bunnik.nl/nieuwsbrieven.
Meer informatie
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Heeft u vragen of komt u ergens niet uit? Neem contact op met de gemeente. Wij helpen u graag.