Ruim 1 jaar oorlog in Oekraïne: een terugblik

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Sindsdien woedt er een oorlog. De gemeente Bunnik vangt een aantal vluchtelingen uit Oekraïne op. Op 30 maart organiseerde de gemeente een bijeenkomst voor alle vrijwilligers die zich hier het afgelopen jaar hebben ingezet en de Oekraïners die in onze gemeente wonen.

De avond werd geopend door burgemeester Ruud van Bennekom. Hij heette de Oekraïners en vrijwilligers hartelijk welkom. ‘’Ik ben heel trots op wat er allemaal gebeurd is het afgelopen jaar’’, vertelt hij. ‘’Op de Oekraïners die er hier het beste van proberen te maken, maar ook op de inwoners van onze gemeente die zich zo hebben ingezet om de Oekraïners zich thuis te laten voelen. Ik hoop dat we u hier een veilige tijd kunnen geven’’.

Een eigen plek vinden

Samina (19 jaar) en Anfisa (40 jaar) wonen sinds het begin van de oorlog in de gemeente Bunnik. Ze voelen zich erg welkom.

Samina woont in Odijk en helpt van maandag tot donderdag de Oekraïense kinderen op basisschool de Vonk en ondersteunt daar de leerkrachten waar nodig. Ze vindt het wonen in Odijk heel fijn. Het is namelijk niet te groot, waardoor ze snel de weg leerde. Daarnaast is alles heel dichtbij. Zo kan ze makkelijk zelf op stap met bijvoorbeeld haar zusje.

Anfisa woont in Bunnik en werkt sinds augustus op een HR-afdeling in Amsterdam. Samen met haar dochter is ze destijds gevlucht uit Oekraïne. Haar dochter gaat naar de middelbare school in Zeist. Ook zij vindt het heel fijn wonen in onze gemeente. ‘’Ik ben echt onderdeel geworden van de Bunnik familie’’, vertelt ze. In Oekraïne woonde ze in een grote stad en was naar het bos gaan echt een uitstapje. In Bunnik kan ze elke dag naar het bos. ‘’Ik wil niet meer anders!’’.

Samen maken we het verschil

‘’Naast onze reguliere werkzaamheden hebben we met ongeveer acht collega’s enorm hard gewerkt om de opvang van de Oekraïners zo soepel mogelijk te laten verlopen’’, vertelt Lia van den Heuvel, makelaar sociaal domein. ‘’De inwoners hebben ons hier ontzettend bij geholpen. We zien dat de Oekraïners in onze gemeente bijna allemaal de weg naar werk en/of school hebben gevonden. Dat vind ik echt heel knap!’’.

Opvang in de gemeente Bunnik

In de gemeente Bunnik wonen op dit moment bijna 100 vluchtelingen uit Oekraïne. De opvangplekken bieden rust na een hectische tijd van oorlog en een vaak lange vluchtroute. Na verloop van tijd pakken de Oekraïners weer zaken op: de kinderen gaan weer naar school, volwassenen leren Engels of Nederlands en gaan werken of vrijwilligerswerk doen.

Meer informatie kunt u hier vinden.