Meldpunt huurproblemen
Huurt u een woning in Bunnik, Odijk of Werkhoven die niet van een woningcorporatie is? Heeft u een klacht over een verhuurder of bemiddelaar? Denkt u dat de huurprijs van uw woning niet klopt? De gemeente heeft een meldpunt waar u terechtkunt als uw verhuurder zich niet aan de regels houdt.
Voor wie is het meldpunt?
Het Meldpunt huurproblemen is er voor mensen die problemen hebben bij het huren van een woning. Bijvoorbeeld verkeerd berekende servicekosten, een onduidelijk huurcontract, achterstallig onderhoud of zelfs bedreiging door de verhuurder. U kunt een melding doen in de volgende situaties:
- U huurt een woning van een particuliere verhuurder of via een verhuurbemiddelaar (niet van een woningcorporatie).
- U heeft problemen bij het vinden van een particuliere huurwoning, bijvoorbeeld door woondiscriminatie.
- U bent een buitenlandse werknemer met een werk-huurcontract. U werkt en woont dan via een uitzendbureau.
Huurt u bij een woningcorporatie in de gemeente Bunnik? Meld uw probleem dan bij uw verhuurder; Portaal(Verwijst naar een externe website), LEKSTEDEwonen(Verwijst naar een externe website), Habion(Verwijst naar een externe website) of SSH(Verwijst naar een externe website).
Voor klachten over woonruimteverdeling kunt u terecht bij de Klachtencommissie Woningcorporaties Regio Utrecht: www.kwru.nl(Verwijst naar een externe website)
Een huurprobleem melden
Heeft u huurproblemen? In de wet staan regels waar verhuurders zich aan moeten houden. Het kan gebeuren dat uw verhuurder zich niet aan de regels houdt. U kunt dan altijd om hulp vragen. Meld het bij ons meldpunt.
- Bij het invullen van het meldformulier kunt u uw gegevens achterlaten. Dat maakt het voor ons makkelijker om de melding in behandeling te nemen.
- U kunt uw melding ook anoniem doen.
- Stuur zoveel mogelijk informatie bij uw melding, zoals foto’s of een huurovereenkomst.
Wat kunt u melden?
- De verhuurder discrimineert u, bedreigt u of maakt u bang.
- De verhuurder vraagt een te hoge huurprijs.
- De verhuurder wil meer dan twee maanden huur als borg of vraagt naast borg nog een extra bedrag (bijvoorbeeld bemiddelingskosten).
- De verhuurder onderhoudt de woning slecht en lost dit niet op.
- De verhuurder vraagt onredelijke servicekosten. Of geeft u niet jaarlijks een compleet overzicht van de servicekosten.
- De verhuurder wil de huurovereenkomst niet schriftelijk vastleggen.
- De verhuurder geeft geen (goede) informatie over uw rechten en plichten bij de huur van de woning (die niet in het huurcontract staan).
- De verhuurder wijst u af voor een woning vanwege uw godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, seksuele geaardheid of burgerlijke staat.
Wat gebeurt er met uw melding?
Om huurproblemen in de gemeente op te lossen, werken we samen met het Huurteam Bunnik. Na uw melding wordt er contact met u opgenomen, behalve als uw melding anoniem is. Huurteam Bunnik komt langs om de huurproblemen en huurprijs in kaart te brengen of om de woning te inspecteren. U ontvangt een rapport met alle details en een advies over de mogelijke procedures.
Huurders kunnen vervolgens met de hulp van het Huurteam naar de verhuurder stappen en vragen om een passende oplossing. Helpt dit alles niet? Dan kan het Huurteam helpen om een zaak te beginnen bij de Huurcommissie. Deze hulp bij huurproblemen is gratis.
De gemeente kan uiteindelijk overgaan tot handhaving (waarschuwing of boete), zodat de verhuurder zich wel aan de regels houdt.
Huurteam Bunnik
Het Huurteam Bunnik(Verwijst naar een externe website) is onafhankelijk en onderdeel van de Huurteams van Steenvlinder. Steenvlinder doet dit voor 22 gemeenten in Nederland. De hulp en het advies van het huurteam is altijd gratis. Meer weten over Huurteam Bunnik? Download de flyer Huurteam Bunnik (pdf, 109 KB).
- Spreek uw zorgen of klachten uit tegen de verhuurder. Ga in gesprek en zeg wat u anders zou willen.
- Zijn er dingen onduidelijk? Vraag dit aan de verhuurder. Misschien is de verhuurder iets vergeten te vertellen en kan hij of zij dat alsnog doen.
- Denkt u dat uw verhuurder te veel huur vraagt? Gebruik de huurprijscheck(Verwijst naar een externe website) van Rijksoverheid.
- Houd uw huurproblemen bij. Leg vast wat er volgens u niet goed gaat. Bewaar brieven, mails en telefoontjes.
- Wanneer u de verhuurder om een oplossing vraagt, doe dit dan schriftelijk (brief of mail). Dan staat het zwart-op-wit, ook als uw verhuurder niet reageert.
- Maak foto's met datum van hoe de woning eruitziet als u gaat huren en hoe u de woning oplevert bij vertrek. Als u later de schuld krijgt van schade of gebreken, kunt u laten zien hoe de woning eruitzag.
- Heeft u te maken met een verhuurder die scheldt, boze mails stuurt, dreigt, onverwacht uw huis binnenkomt of het internet of warm water afsluit? Verzamel hier bewijs van en maak een melding. Schrijf het ongewenste gedrag op met datum en tijd. Dit bewijs kunt u later nodig hebben.
Neem contact op met uw verhuurder om samen een oplossing te vinden voor uw schulden, geld- of betaalproblemen. Hoe eerder u dat doet, hoe groter de kans om (meer) problemen te voorkomen. Ook zijn er verschillende instanties die u verder kunnen helpen of ondersteunen, zoals Centrum voor Elkaar en de Regionale Sociale Dienst(Verwijst naar een externe website).
Ervaart u (geluids)overlast van de buren? Vaak is dit eenvoudig op te lossen door er met elkaar over te praten. En hou vooral ook rekening met elkaar; voorkomen is beter dan genezen. Lukt het niet om de overlast zelf op te lossen, neem dan contact op met uw verhuurder. Wellicht is het mogelijk om buurtbemiddeling in te schakelen. De vrijwilligers van buurtbemiddeling helpen buurtgenoten die een conflict met elkaar hebben. Kijk voor meer informatie op Buurtbemiddeling van MeanderOmnium(Verwijst naar een externe website).
Vanaf 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur van kracht. De wet zorgt ervoor dat mensen een betaalbare huurwoning kunnen krijgen met een huurprijs die past bij de kwaliteit van de woning. De wet beschermt huurders beter tegen te hoge huren en door deze wet geldt het Woningwaarderingssysteem (WWS) nu ook voor huurwoningen in het middensegment.
De Wet betaalbare huur geeft gemeenten de bevoegdheid om hierop te handhaven. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid(Verwijst naar een externe website).
Sinds 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap in werking gegaan. Deze wet is er om ongewenste verhuurpraktijken tegen te gaan en woningzoekenden, huurders en arbeidsmigranten te beschermen. In de wet staat waar verhuurders en verhuurbemiddelaars zich aan moeten houden.
De Wet goed verhuurderschap geeft gemeenten de bevoegdheid om hierop te handhaven. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid(Verwijst naar een externe website).
Meer informatie
Heeft u vragen over het Meldpunt huurproblemen of komt u ergens niet uit? Neem dan contact op met de gemeente. We helpen u graag.