Stembureauleden

Verkiezingen Tweede Kamer 2021

Update: we hebben voldoende stembureauleden

Bedankt voor uw enthousiasme! Gemeente Bunnik heeft inmiddels voldoende stembureauleden gevonden. Maar wellicht zijn onze buurgemeenten nog op zoek. Kijk op www.elkestemtelt.nl en meld u aan.

Op 15, 16 en 17 maart 2021 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Voor de bezetting van de stembureaus zijn wij op zoek naar enthousiaste leden. Door de extra maatregelen rond het coronavirus zoeken we dit jaar veel stembureauleden! Bent u tussen de 18 en 70 jaar en beschikbaar op 15, 16 of 17 maart 2021? Meld u dan direct aan! U ontvangt voor al uw inspanningen een vergoeding.

Deze wervingsactie loopt naast de landelijke campagne om stembureauleden te werven. Als u zich daarvoor heeft aangemeld of u heeft al eerder geholpen bij verkiezingen, dan hoeft u niets te doen. Dan weten we u te vinden.

Extra veiligheidsmaatregelen

Om het stemmen op een veilige manier te laten verlopen en de risico’s voor de gezondheid van de kiezers en stembureauleden als gevolg van het coronavirus te voorkomen neemt de gemeente extra maatregelen. We volgen hierbij de richtlijnen van het RIVM.

U moet dan denken aan het coronaproof inrichten van de stemlokalen. Zo worden kuchschermen geplaatst, is er desinfectie- en beschermingsmateriaal, krijgt iedere kiezer zijn/haar eigen potlood om te stemmen en is er voldoende afstand tussen de stemhokjes.

Ook het instellen van extra stembureaus en het eerder openstellen van enkele stemlokalen op maandag 15 en dinsdag 16 maart zijn maatregelen om het stemmen veiliger te laten verlopen.

Ploegen stembureau

Op het stembureau werken we met twee ploegen. Per ploeg zijn vier stembureauleden aanwezig, waarvan één voorzitter. Eén van de stembureauleden treedt op als gastheer/-vrouw.

De stembureauleden werken in ploegen van 07.30 tot 14.15 uur of van 14.15 tot 21.00 uur. Na 21.00 uur komt de vroege ploeg terug om mee te tellen. De uitgebrachte stemmen worden handmatig geteld. Dit kan tot na 24.00 uur duren. Tellen vindt alleen plaats op woensdag 17 maart 2021.

Welke rollen?

Op het stembureau zijn verschillende rollen: voorzitter of stembureaulid. De taken zijn afhankelijk van uw rol, maar kunnen onderling gewisseld worden. De taken bestaan uit:

 • U zet alles in het stembureau klaar
 • U controleert de stempas(sen) van de kiezers en reikt hen een stembiljet uit
 • U ziet erop toe dat het stemmen volgens de regels verloopt
 • U draagt mede zorg voor het uitvoeren van de extra coronamaatregelen, zoals het reinigen van stemhokjes, tafels, etc.
 • Na 21.00 uur telt u de stemmen

Waar moet u aan voldoen?

Om één van deze rollen in te kunnen vullen, zijn de volgende competenties vereist:

 • Minimaal MBO werk- en denkniveau
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal
 • Helder en duidelijk communiceren
 • Stressbestendig
 • Representatief en vriendelijk
 • Fysiek in staat zijn om minimaal 8 uur op het stembureau te zitten en ’s avonds/’s nachts de stemmen nog te tellen
 • De e-learning (training over verkiezingen) is succesvol en tijdig afgerond
 • In het bezit zijn van een mobiele telefoon

Benoeming en indeling stembureaus

Ruim voor de verkiezingen ontvangt u de benoeming en indeling van de stembureaus. De e-learning vindt eind februari of begin maart 2021 plaats.

Vergoeding

Voor het vervullen van een rol op het stembureau ontvangt u een vergoeding van € 175,-. Voor het volgen van de e-learning ontvangt u geen vergoeding.