Ramp of crisis
Als er direct gevaar is door een ramp of noodsituatie, dan moet u dat snel weten. Daarom wordt u gewaarschuwd door de sirene, NL-Alert en/of een geluidswagen. Volg de instructies op. En blijf op de hoogte via radio, tv, internet en X (voorheen Twitter). Op deze pagina leest u meer over deze situaties.
Veiligheidsregio Utrecht (VRU)
De VRU is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten op het gebied van brandweerzorg, (gemeentelijke) crisisbeheersing en geneeskundige hulpverlening. De VRU coördineert de veiligheid van alle inwoners in de provincie Utrecht.
Wat als er een incident is in onze gemeente?
Als er een incident is, zorgt de VRU voor updates daarover op hun pagina Incidenten. Zolang het incident speelt, staat de status op ‘actief’. Bij een nationale ramp is de rampenzender Nederland 1 of Radio 1. Actuele informatie vind je dan op www.rijksoverheid.nl
Volg ons op X (Twitter) en Facebook
Tijdens een ramp of calamiteit maakt de gemeente Bunnik gebruik van sociale media om nieuwsberichten te verspreiden. Volg ons daarom op X (voorheen Twitter) en Facebook.
Berichten van de overheid
Volg de berichten van de overheid op de calamiteitenzender Radio M (FM 93.1) of via de website of het TV-kanaal van RTV Utrecht. Ook kan het zijn dat je bericht krijgt van NL Alert. Houd je aan de instructies.
Elke 1e maandag van de maand test Nederland om 12.00 uur de sirenes. Gaat de sirene op een andere dag of tijdstip? Dan is er echt iets aan de hand. Doe dan het volgende:
- Ga direct naar binnen
- Sluit deuren en ramen om eventuele schadelijke gassen buiten te houden
- Zet radio of tv aan. Volg de actuele situatie via radio op 93.1 FM of via RTV Utrecht
- Volg instructies altijd goed op
NL Alert is een alarmmiddel van de overheid voor de mobiele telefoon. Met een tekstbericht informeert de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie. In het bericht staat precies wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. Wilt u meer informatie of zich aanmelden? Ga dan naar NL-Alert.
Voorbereiding op een ramp of crisis
In Nederland zijn we goed voorbereid op rampen en incidenten, daarom komt de juiste hulp snel tot stand. Er zijn nu geen aanwijzingen dat er iets ergs staat te gebeuren. Toch kan er altijd iets onverwachts gebeuren. Een grote stroomuitval, extreme hitte of storm kan grote gevolgen hebben voor u en de mensen om u heen. U kunt zich hier op voorbereiden. Door na te denken over deze risico’s en hier met mensen om u heen over te praten. Zo zorgen we er samen voor dat we veilig zijn en blijven. Hieronder staan daarom verschillende linkjes naar nuttige websites.
- Lees op de website van Denk Vooruitalles over de risico's in Nederland, hoe u zichzelf kunt voorbereiden en waaruit een goed noodpakket in huis bestaat.
- Het is nooit precies te voorspellen welke risico's uiteindelijk een echt gevaar opleveren in uw omgeving. Er zijn wel een aantal belangrijke risico's in de regio Utrecht waar je extra rekening mee moeten houden. Deze zijn te lezen op de website van de VRU.