Odijk, Het Burgje

Categorieën

  • Odijk

De buurtschappen van Odijk

Nieuwe wijk in Odijk

Aan de rand van Odijk ontstaat een nieuwe wijk met duurzame 2-onder-1 kap woningen en rijwoningen. In totaal worden er 141 woningen gebouwd. 

Op het platteland, maar vlakbij de stad

De nieuwe wijk ligt in landelijk gebied aan de andere zijde van de N229 van het dorp Odijk. Het Science Park en de stad Utrecht liggen op maar 15 minuten fietsen afstand. De bewoners wonen daar in het groen, maar met alle voorzieningen van Utrecht binnen handbereik.

Informatie over het nieuwbouwproject

Klik hieronder op een item om de informatie over het desbetreffende onderwerp te openen.

De nieuwe wijk bestaat uit ongeveer 6,3 hectare grond en bestaat uit 2 delen:

  • Het Burgje
  • De Heuveltjes 

In die buurtschappen worden 145 woningen gebouwd. De monumentale krukhuisboerderij 'Het Burgje' wordt een multifunctioneel ontmoetingscentrum in de wijk.

Bijzonder duurzaam

‘De Buurtschappen van Odijk‘ wordt een van de meest duurzame wijken van Nederland. De woningen zijn energiezuinig en toekomstbestendig. Ook bij het waterbeheer en materialengebruik staat duurzaamheid centraal. Oorspronkelijke landschapselementen, zoals een kersenboomgaard en heggen, worden in het de wijk opgenomen. 

Het project is vergund voor woningen met aardgasaansluiting, maar Nijhuis Bouw biedt de kopers de keuze voor een aardgasvrije woning. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook een slimme investering om de waarde van het huis te verhogen en kosten in de toekomst te voorkomen. Alle woningeigenaren zijn op termijn (voor 2050) verplicht om hun woning aardgasvrij te maken. Dit kan bijvoorbeeld door de CV ketel te vervangen door een warmtepomp. Kopers van de woningen in Odijk kunnen die keuze nu al maken. De Natuur- en Milieufederatie Utrecht geeft voorlichting over de mogelijkheden.

Alle woningen zijn inmiddels verkocht. De bouw van fase 3, de laatste fase, is gestart.

In 2022 vindt de afronding van het project plaats.

De gemeente heeft voor deze locatie een nationale aanbestedingsprocedure gevolgd. Daarbij liet ze veel vrijheid aan marktpartijen. Verschillende zaken werd niet tevoren vastgelegd, om zo de creativiteit en deskundigheid van de marktpartijen te prikkelen.

De aanbesteding richtte zich op drie belangrijke pijlers:

  • Ruimtelijke kwaliteit
  • Duurzaamheid
  • Visie op het gebied

Winnend plan
De aanbesteding is in het voorjaar van 2016 gewonnen door de combinatie Explorius Vastgoed & Nijhuis Bouw. Bekijk in deze video hun ontwerp. Vlieg mee met de drone en bekijk van bovenaf naar het Brugje en de omgeving van Odijk.