Buslijn 43

Categorieën

  • Odijk

Sinds december 2017 rijdt buslijn 43 (station Houten - station Driebergen - Zeist) door Odijk over de Esdoorn en de Sint Nicolaaslaan. De provincie Utrecht en Qbuzz (U-OV) hebben besloten deze route te veranderen. De gemeente Bunnik voert deze werkzaamheden uit. 

De gemeente en een aantal bewoners maakten zich zorgen over de bus die door de Sint Nicolaaslaan rijdt, omdat dit een smalle straat is midden in een woongebied. Bewoners gaven aan dat de route tot gevaarlijke situaties en geluidsoverlast leidt en dat de bussen te groot zijn voor deze smalle straat. Daarom heeft de gemeente in november 2021 een brief verstuurd naar provincie Utrecht over deze buslijn.

Vervoerplan U-OV 2023

Door deze zorgen is in overleg met de provincie, gemeente, Qbuzz (U-OV) en bewoners gekozen voor een andere route van de buslijn. De routewijziging is opgenomen in het Vervoerplan U-OV 2023. Op 18 april 2022 is een voorlopige versie van het vervoerplan gepresenteerd. Tot 15 mei 2022 kon iedereen op het vervoerplan reageren via een online enquête. De enquête is verspreid via lokale en regionale media, de website van U-OV en provincie Utrecht en schermen in de bus. In september 2022 is het definitieve Vervoerplan U-OV 2023 vastgesteld en daarmee ook de aangepaste route voor buslijn 43.

Route

Buslijn 43 rijdt nu dwars door de kern van Odijk via de Sint Nicolaaslaan en de Esdoorn. De buslijn stopt bij de haltes Odijk-Zuid, De Meent, Gaspeldoorn en Rijnseweg. De nieuwe route loopt rondom Odijk via de noord- en westzijde van de Singel. Deze weg is ruimer opgezet en naast de weg ligt een fietspad. Hierdoor rijden bussen en fietsers niet op dezelfde weg. Dat zorgt ervoor dat er veel minder onveilige situaties kunnen ontstaan. Op de nieuwe route (pdf, 3 MB) stopt buslijn 43 bij de haltes Odijk-Zuid, De Vork, Wilhelmus Peekhof, Esdoorn en Rijnseweg. 

Voorbereidingen en start werkzaamheden

Er zijn een aantal aanpassingen nodig om de bus goed te laten rijden. Op dit moment vinden daarom de voorbereidingen voor de werkzaamheden plaats. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan de ontwerpen voor de nieuwe bushaltes. Toegankelijkheid en verkeersveiligheid is daarbij erg belangrijk. Ook wordt er rekening gehouden met bomen in de omgeving en kabels en leidingen onder de grond. De richtlijnen van de provincie Utrecht zijn leidend voor de ontwerpen. Naar verwachting wordt er na de zomervakantie gestart met de werkzaamheden.

Aankondiging inloopavond

We houden u graag op de hoogte van het proces rondom de aanleg van de nieuwe bushaltes voor buslijn 43. Daarom organiseren we binnenkort een inloopavond in het gemeentehuis. Tijdens de inloopavond kunt u de ontwerptekeningen voor de nieuwe bushaltes bekijken en krijgt u meer informatie over de werkzaamheden. Ook kunt u al uw vragen stellen aan het projectteam. Op een later moment vindt u hier de datum en tijd voor de inloopavond.