Buslijn 43

Categorieën

  • Odijk

Sinds december 2017 rijdt buslijn 43 (station Houten - station Driebergen - Zeist) door Odijk over de Esdoorn en de Sint Nicolaaslaan. De provincie Utrecht en Qbuzz (U-OV) hebben besloten deze route te veranderen. De gemeente Bunnik voert deze werkzaamheden uit. 

De gemeente en een aantal bewoners maakten zich zorgen over de bus die door de Sint Nicolaaslaan rijdt, omdat dit een smalle straat is midden in een woongebied. Bewoners gaven aan dat de route tot gevaarlijke situaties en geluidsoverlast leidt en dat de bussen te groot zijn voor deze smalle straat. Daarom heeft de gemeente in november 2021 een brief verstuurd naar provincie Utrecht over deze buslijn.

Vervoerplan U-OV 2023

Door deze zorgen is in overleg met de provincie, gemeente, Qbuzz (U-OV) en bewoners gekozen voor een andere route van de buslijn. De routewijziging is opgenomen in het Vervoerplan U-OV 2023. Op 18 april 2022 is een voorlopige versie van het vervoerplan gepresenteerd. Tot 15 mei 2022 kon iedereen op het vervoerplan reageren via een online enquête. De enquête is verspreid via lokale en regionale media, de website van U-OV en provincie Utrecht en schermen in de bus. In september 2022 is het definitieve Vervoerplan U-OV 2023 vastgesteld en daarmee ook de aangepaste route voor buslijn 43.

Nieuwe route

Buslijn 43 rijdt nu dwars door de kern van Odijk via de Sint Nicolaaslaan en de Esdoorn. De buslijn stopt bij de haltes Odijk-Zuid, De Meent, Gaspeldoorn en Rijnseweg. De nieuwe route loopt rondom Odijk via de noord- en westzijde van de Singel. Deze weg is ruimer opgezet en naast de weg ligt een fietspad. Hierdoor rijden bussen en fietsers niet op dezelfde weg. Dat zorgt ervoor dat er veel minder onveilige situaties kunnen ontstaan. Op de nieuwe route (pdf, 3 MB) stopt buslijn 43 bij de haltes Odijk-Zuid, De Vork, Wilhelmus Peekhof, Esdoorn en Rijnseweg. 

Begin oktober gaat buslijn 43 de nieuwe route rijden. De dienstregeling blijft grotendeels hetzelfde. Het kan zijn dat de bus iets eerder of later aankomt dan voorheen. De nieuwe route wordt van tevoren ook aangekondigd op schermen in de bussen. Actuele reisinformatie vindt u vanaf oktober op de website van Qbuzz of via www.9292.nl.

Op maandag 21 augustus starten de werkzaamheden voor de nieuwe route van buslijn 43. De werkzaamheden duren tot begin oktober. We beginnen met de aanleg van de nieuwe bushaltes Esdoorn, Wilhelmus Peekhof en De Vork. Hierna worden de oude bushaltes Gaspeldoorn en De Meent opgeheven en passend gemaakt aan de omgeving. De Singel wordt ter hoogte van de nieuwe bushaltes ook opnieuw geasfalteerd.

Wat merkt u hiervan?
Tijdens de aanleg van de nieuwe bushaltes is de Singel toegankelijk via één rijbaan. Eind september beginnen we met het asfalteren. Tijdens het asfalteren is de Singel alleen toegankelijk voor bussen. Het verkeer wordt zo veel mogelijk omgeleid via de kern van Odijk. Buslijn 43 rijdt tijdens de aanleg van de nieuwe bushaltes nog de oude route.

Voorafgaand aan de werkzaamheden worden tijdelijke verkeersmaatregelen aangekondigd. Dit wordt op de locaties aangegeven met borden. Ook zijn er verkeersregelaars aanwezig.